Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Γαλλία: Παγιώνεται η πρώτη θέση της Λεπέν, πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης της άκρας δεξιάς


Ο Εθνικός Συναγερμός παγίωσε το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ελάχιστες μέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στη Γαλλία και υπάρχουν πλέον δημοσκοπικές προβολές που δείχνουν ότι το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Εθνικός Συναγερμός του οποίου ηγείται ο 28χρονος Τζόρνταν Μπαρντέλα, είχε την υποστήριξη του 33% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την Odoxa, έναντι του 28% για την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο και του 19% για το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την Opinionway και την Vae Solis, το ακροδεξιό κόμμα φάνηκε να ενισχύεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι της 14ης Ιουνίου, στο 35%, ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τρεις μονάδες φτάνοντας στο 28% και το κόμμα του Μακρόν κέρδισε δύο μονάδες στο 22%.

Ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος για τις 7 Ιουλίου.

Η πρόβλεψη του αριθμού των εδρών που θα μπορούσε τελικά να πάρει κάθε κόμμα είναι πιο δύσκολη υπόθεση. Η εκλογική διαδικασία της Γαλλίας βασίζεται σε ένα σύστημα δύο γύρων, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπει τις δύο πολιτικές δυνάμεις που προηγούνται στον πρώτο γύρο να έρχονται αντιμέτωπες στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Προβλέψεις για τις έδρες

Ο Εθνικός Συναγερμός και οι υποψήφιοι του θα μπορούσαν να κερδίσουν 250 έως 300 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο έναντι 89 που έχουν σήμερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Odoxa. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε να έχει από 160 έως 210 βουλευτές, ενώ το κόμμα του Μακρόν θα μπορούσε να λάβει 70 έως 120 έδρες, έναντι 250 που έχει σήμερα.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει 577 έδρες, οπότε για να έχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζονται 289 έδρες.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου