Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

O Επίτροπος Breton σε Μαξίμου, ΥΠΕΘΑ και ναυπηγεία Ελευσίνας – ΦΩΤΟ


Σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton. Είναι ο άνθρωπος που κινεί τις διαδικασίες για την δημιουργία μεγάλης ευρωπαϊκής βιομηχανίας και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά και τους Αμερικανούς των Ναυπηγείων Ελευσίνας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και η ανάγκη ενίσχυσης και χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής, ώστε η ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από άλλα συστήματα.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στην ευρωπαϊκή άμυνα και επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει, από κοινού με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Donald Tusk, με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Επιτρόπου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συζητήσεις εστίασαν στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας. Και τα δύο αυτά θέματα αφορούν την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων.

«Πρόκειται για θέματα μείζονος σημασίας και βεβαίως οι πρωτοβουλίες αυτές που αφορούν και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, έχουν ως κύριο γνώμονα και κατεύθυνση τα συμφέροντα Ασφάλειας και Άμυνας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μάλιστα, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όταν αφενός μεν η τεχνολογική εξέλιξη και αφετέρου οι περιφερειακές απειλές υπογραμμίζουν την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε σε σχετικές του δηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Επίτροπος Breton έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο για την δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Ανάπτυξης, Άννα Μάνη και την Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, Θωμαΐς Ευτυχίδου.

Ο Ελληνοαμερικανός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής ΟΝΕΧ και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, Πάνος Ξενοκώστας, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου, παρουσίασαν λεπτομερώς στον Τ. Breton τη δυναμική που αναπτύσσουν τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ, σε Ελευσίνα και Σύρο, μετά τις προσθήκες των υπερσύγχρονων δεξαμενών Panamax και Aframax, καθώς και τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός πενταετίας, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό των ναυπηγικών μονάδων, την υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται, όπως πρώτο έχει γράψει το enikos.gr, ότι σε αυτά τα ναυπηγεία θα χτιστούν και οι αμερικανικές φρεγάτες Constellation του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Είναι στρατηγικής σημασίας η ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, ως Ελληνική Κυβέρνηση, η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα προς την αναγέννησή της, διασφαλίζοντας ένα φωτεινό και βιώσιμο μέλλον για όλους τους πολίτες και τα Κράτη-Μέλη της Ευρώπης» τόνισε σε σχετικές της δηλώσεις η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου