Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πολωνία: Mέλη της Βάγκνερ θα δικαστούν με την κατηγορία της τρομοκρατίας


Δύο φερόμενα ως μέλη της ρωσικής ιδιωτικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, αντιμετωπίζουν κατηγορίες στην Πολωνία, μεταξύ άλλων και εκείνη για τρομοκρατία. Εάν κριθούν ένοχοι, οι άνδρες, οι οποίοι είναι και οι δύο Ρώσοι πολίτες, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Notes from Poland

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την Παρασκευή (21/06) ότι οι ύποπτοι, οι οποίοι μπορεί να κατονομαστούν μόνο ως Andrei G. και Alex T. σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κατηγορούνται για εγκλήματα που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε δραστηριότητες ξένων μυστικών υπηρεσιών και τη συμμετοχή σε διεθνή ένοπλη ομάδα με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών εγκλημάτων.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας (ABW), με τον τότε υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει ότι «διακινούσαν προπαγανδιστικό υλικό της ομάδας Βάγκνερ στην Κρακοβία και τη Βαρσοβία».

Πριν από αυτό, αφίσες που ενθάρρυναν τους ανθρώπους να ενταχθούν στην ομάδα Βάγκνερ είχαν εμφανιστεί σε δημόσιους χώρους στις πόλεις αυτές. Λίγο μετά τη σύλληψή τους, οι δύο Ρώσοι κατηγορήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση, όπου και παραμένουν έκτοτε.

Σε ανακοίνωσή της, την Παρασκευή (21/06), η πολωνική εισαγγελία ανέφερε ότι «οι κατηγορούμενοι στρατολόγησαν Πολωνούς πολίτες και αλλοδαπούς που διαμένουν στην Πολωνία για μισθοφορική στρατιωτική υπηρεσία που απαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο (PMC Wagner Group)».

«Για τον σκοπό αυτό, τοποθέτησαν τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες αυτοκόλλητα στρατολόγησης που επέτρεπαν την άμεση επαφή με άλλα άτομα που ήταν υπεύθυνα για τη στρατολόγηση και την οργάνωση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, το ζευγάρι κατηγορείται ότι εργάζεται για την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR). Τους ανατέθηκε «η διεξαγωγή του λεγόμενου υβριδικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων προπαγάνδας που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και στην πρόκληση ζημίας στην Πολωνία».

Ο «υβριδικός πόλεμος» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά από τις πολωνικές και ευρωπαϊκές αρχές για να περιγράψει μια σειρά από μη στρατιωτικές τακτικές που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης, η πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων και η ενορχήστρωση μιας μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Πολωνίας.

Τους τελευταίους μήνες έχουν συλληφθεί στην Πολωνία ορισμένοι άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία και δολιοφθορά για λογαριασμό της Ρωσίας.

Σε απάντηση σε αυτές τις απειλές, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα αυξημένες δαπάνες για την οχύρωση των συνόρων, την κυβερνοασφάλεια και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η ομάδα Βάγκνερ, που ιδρύθηκε από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, κάποτε στενό σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν, διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως δύναμη πληρεξουσίων από τη Ρωσία και αλλού, κυρίως στη Συρία, τη Λιβύη, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Αφού ηγήθηκε μιας αποτυχημένης εξέγερσης στην ίδια τη Ρωσία πέρυσι, η ομάδα Βάγκνερ μετέφερε ορισμένες από τις δυνάμεις του στη Λευκορωσία, όπου οι μισθοφόροι του ενεπλάκησαν σε ασκήσεις εκπαίδευσης με τον στρατό της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο Πριγκόζιν πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, μετά το οποίο την ηγεσία της Βάγκνερ, ανέλαβε ο γιος του, Παβέλ.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου