Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Σκόπια: «Ο Γεραπετρίτης λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα»


Σεπτέμβριος 17, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συμφωνία που έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεσμεύει τα μέρη και δημιουργεί υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται πλήρως, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο συνάδελφό του Στεφάν Σεζουρνέ,  σύμφωνα τον ανταποκριτή του MIA στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε ότι με τον Σεζουρνέ, μεταξύ άλλων, συζήτησαν «το μέλλον της Ευρώπης, που σχετίζεται άμεσα με τη διεύρυνση».

– Περισσότερα από 20 χρόνια μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα και η Γαλλία παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές της επέκτασης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διεύρυνσης είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ο καθολικός, όχι ο επιλεκτικός, σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

 Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνω ότι ως διεθνής συμφωνία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεσμεύει τα μέρη και δημιουργεί υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται πλήρως, είπε ο Γεραπετρίτης.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς, αλλά και το μεταναστευτικό, για το οποίο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε ότι «η Ελλάδα τονίζει συνεχώς την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των βαρών στο πλαίσιο της συμφωνίας μετανάστευσης και ασύλου».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ασχοληθούν και με την «εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος», να συντονίσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπόρων και συζήτησαν τον συντονισμό των δραστηριοτήτων.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στη δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Γεραπετρίτη αναφέρθηκε στη συνεργασία για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αλληλοβοήθεια, αναφέρθηκε στη στρατιωτική διμερή συνεργασία, λέγοντας ότι οι δεσμοί στον συγκεκριμένο τομέα έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα και είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και εγγύτητα.

– Οι δύο χώρες μας δεσμεύονται αποφασιστικά για σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Μαζί, και οι δύο χώρες συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή άμυνα και στην ευρωατλαντική ασφάλεια, και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την κοινή μας φιλοδοξία να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης τους επόμενους μήνες, φυσικά από άλλες θέσεις, αλλά από τη Γαλλία αυτό θα υπάρχει πάντα, δήλωσε ο Σεζουρνέ , επισημαίνοντας ότι η ελληνογαλλική συνεργασία είναι απαραίτητη και κάτι που πρέπει να διατηρηθεί.

Πρόσθεσε ότι οι απόψεις των δύο χωρών συμπίπτουν σε μια σειρά από θέματα, αναφέροντας την ανάγκη εφαρμογής της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη μετανάστευση.

Σήμερα το πρωί, ο Σεζουρνέ ορίστηκε Γάλλος Ευρωπαίος Επίτροπος με απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου