Η επίθεση έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι τα γεγονότα θα κλιμακωθούν με περισσότερη βία και ενδεχομένως σε μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη. Η επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε και εκτελέστηκε από το Ισραήλ, είχε μεταξύ των στόχων να υποβαθμίσει τη διοίκηση και τον έλεγχο της Χεζμπολάχ, και την αδρανοποίηση της ηγεσίας (μεσαίου και ανώτερου επιπέδου), που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οργάνωσης σε μια παρατεταμένη σύγκρουση με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με ειδικούς, η χρήση βομβητών έγινε πιο διαδεδομένη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αφού ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχαν θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ για να επικοινωνεί. Η Χεζμπολάχ είχε πρόσφατα «απορρίψει τα κινητά», σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον εντοπισμό και τη δολοφονία περισσότερων στελεχών της (μέχρι στιγμής μέσα σε έναν χρόνο από τον πόλεμο στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους 450 στελέχη, υψηλόβαθμα, μεσαία και χαμηλόβαθμα).
Οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν αρκετά καινούργιοι και είχαν αγοραστεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας, από εταιρία με έδρα στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, και η οποία μετά το προχθεσινό συμβάν εγκατάλειψε τα γραφεία της. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, κακόβουλο λογισμικό μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για να πυροδοτήσει την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών ή μπορεί να έχει τοποθετηθεί μικρό εκρηκτικό φορτίο σε κάθε συσκευή, ως μέρος μιας επίθεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, επιτρέποντάς τους να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως.
Κάθε σενάριο υποδηλώνει τη βέβαιη εμπλοκή ενός κρατικού παράγοντα ικανού να εκτελέσει μια τόσο πολύπλοκη επιχείρηση. Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η λιβανέζικη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μικάτι κατηγορούν το Ισραήλ για την επίθεση, με τη Χεζμπολάχ να απειλεί με αντίποινα και να ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα σύνορά τους με το Ισραήλ, το οποίο πιστεύουν ότι έκανε διάφορες «απειλητικές ομιλίες και σχόλια» τις προηγούμενες ημέρες. Μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός είχε αρνηθεί να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες, αλλά χθες άλλαξε στάση.
Η επίθεση έλαβε χώρα εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, η οποία έχει ενταθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, μαζί με άλλες ένοπλες ομάδες, έχουν ανταλλάξει χιλιάδες διασυνοριακές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, αφήνοντας εκατοντάδες τραυματίες, Μία από τις πιο έντονες ανταλλαγές σημειώθηκε στα τέλη Αυγούστου, όταν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε περίπου 40 διαφορετικές τοποθεσίες στον Νότιο Λίβανο, σε μια επιχείρηση που οι IDF ισχυρίστηκαν ότι στόχευε στο να αποτρέψει μια επικείμενη, μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ. Μια τέτοια επίθεση αναμενόταν ως αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου επιχειρησιακού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και ανέπτυξε drones ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «οι αδύναμες προοπτικές για τη διπλωματία αφήνουν τη στρατιωτική δράση ως τη μόνη εναλλακτική λύση και δεν μπορούν να αποκλειστούν αιφνιδιάστηκες, μη συμβατικές ενέργειες…». Η επίθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο του ισραηλινού στρατιωτικού δόγματος και επίσης συνδυάζεται με μια μυστική εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον των αντιπάλων του εδώ και χρόνια, η οποία επιταχύνθηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν συσκευές επικοινωνίας για στοχευμένες δολοφονίες. Το 1996, ο κατασκευαστής βομβών της Χαμάς, Γιάχια Αγιάς (γνωστός ως ο «μηχανικός»), δολοφονήθηκε από τη Μοσάντ μέσω ενός κινητού τηλεφώνου που εξερράγη. Πιο πρόσφατα, η στοχευμένη εκστρατεία δολοφονίας του Ισραήλ έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τον αναπληρωτή πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό, τον Ιανουάριο, έως και τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό, στα τέλη Ιουλίου, και επιπρόσθετα και τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Iσμαήλ Χανίγια (τρεις μέρες αργότερα στην Τεχεράνη).
Tο Ισραήλ έστειλε το μήνυμά του
Το Ισραήλ ευθύνεται για τις προχθεσινές επιθέσεις και ο στόχος μπορεί να ήταν να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι εξακολουθεί να διαθέτει την ικανότητα να χτυπά και να διαταράσσει τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ κατά βούληση. Η επιχείρηση μπορεί επίσης να είχε σκοπό να υποβαθμίσει τη διοίκηση και τον έλεγχο της Χεζμπολάχ σε κλίμακα που δεν έχει δει ακόμη σε προηγούμενα παραδείγματα στοχευμένων δολοφονιών, αφήνοντας την οργάνωση χωρίς την κρίσιμη ηγεσία μεσαίου και ανώτερου επιπέδου που είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία και τη διατήρηση της οργάνωσης κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης σύγκρουσης.
Μια επίθεση αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να βλάψει προσωρινά την ικανότητα της Χεζμπολάχ να ανταποκριθεί σε μια κρίση κατά μήκος των συνόρων, αν και η έκταση των επιπτώσεών της παραμένει αβέβαιη. Είναι βέβαιο ότι η Χεζμπολάχ θα αντιδράσει σε αυτή την επίθεση με μια μαζική αναθεώρηση του μηχανισμού εσωτερικής ασφάλειας, επανεξετάζοντας τα τρωτά σημεία στην επιχειρησιακή της ασφάλεια και μεταβαίνοντας σε αυστηρότερα πρωτόκολλα για τις επικοινωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου