Σε συμφωνία πάνω στα βασικά σημεία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου φαίνεται ότι κατέληξαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, με τη Λευκωσία να αναλαμβάνει τη πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, αναφέρει το ελλαδικό ΜΜΕ, euro2day.
Στην πράξη η συμφωνία των δυο ηγετών αφορά τα τρία γνωστά σημεία που βρίσκονταν στο τραπέζι, δηλαδή την ανάκτηση του εσόδου από τον ΑΔΜΗΕ, την παράταση της εγγυημένης απόδοσης και τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου.
Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, αύριο η ΡΑΕΚ πρόκειται να εγκρίνει τις σχετικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που αφορούν:
Την ανάκτηση από το φορέα υλοποίησης ΑΔΜΗΕ ποσού 125 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής του έργου ήτοι 25 εκατ ευρώ το έτος. Εχει απαληφθεί η λέξη «μέχρι» 125 εκατ. ευρώ, που είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο το οποίο είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου τη Τρίτη. Στην απόφαση θα προβλέπεται χρέωση των λογαριασμών των κύπριων καταναλωτών, η οποία θα τους επιστρέφεται μέσω επιδότησης του κράτους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.
Παράταση της παραχώρησης αυξημένου (προνομιακού) ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12 όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση.
Στην ίδια συνεδρίαση όπου θα εγκριθούν οι ρυθμιστικές αλλαγές επί των οικονομικών εκκρεμοτήτων, μπορεί να τροποποιηθεί και η απόφαση για ισόποσο επιμερισμό 50%-50% της γεωπολιτικής ευθύνης ως προς την ανάκτηση από το φορέα υλοποίησης των δαπανών από ενδεχόμενή εμπλοκή του έργου, για λόγους ανωτέρας βίας.
Η ελληνική πλευρά θέλει να προλάβει τους χρόνους, καθώς αύριο 20 Σεπτεμβρίου εκπνέει νέα προθεσμία από τη γαλλική κατασκευάστρια του καλωδίου Nexans.
Στην Αθήνα αναμένουν τις αυριανές αποφάσεις της ΡΑΕΚ, ώστε αμέσως μετά να πέσουν και οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία, που θα προβλέπει ότι η Λευκωσία έχει αναλάβει τη πολιτική δέσμευση για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Σύμφωνα με νωρίτερη ανακοίνωση της Κυπριακής προεδρίας, η συμμετοχή αυτή «θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».
Aν και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για την σημερινή έκβαση της υπόθεσης, μετά και τη συμφωνία των δύο ηγετών, εντούτοις δεν κρύβουν και ότι περιμένουν να δουν τη τελική διατύπωση στις ρυθμιστικές αποφάσεις που αναμένεται να εκδώσει αύριο η ΡΑΕΚ.
Δεν υπάρχει ενημέρωση κατά πόσο η θα εγκριθεί τελικά ή όχι το αίτημα της κυπριακής πλευράς να επιμερίζεται 50%-50% στους καταναλωτές των δύο χωρών το πρόσθετο κόστος πέραν του 1.94 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβασή του.
Πηγή: euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου