Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Φον ντερ Λάιεν: «Είμαστε δεμένοι με το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας»


Σεπτέμβριος 19, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, εκ των οποίων 60 εκατομμύρια για ανθρωπιστικές ανάγκες και 100 εκατομμύρια για επισκευές και αποκατάσταση, και το ποσό αυτό, όπως αναφέρεται, θα διατεθεί από τα έσοδα των παγωμένων ρωσικών ταμείων, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Αυτό αντισταθμίζει, για παράδειγμα, το ισοδύναμο της απώλειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο.

Πρόκειται για τρεις κατευθύνσεις: επισκευή, σύνδεση και σταθεροποίηση. Χάρη σε αυτό, η ΕΕ θα είναι σε θέση να παρέχει το 25 τοις εκατό των συνολικών αναγκών της Ουκρανίας κατά την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ στις Βρυξέλλες. 

Ο πρόεδρος της ΕΚ τόνισε ότι στόχος είναι να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του πληθυσμού, καθώς και να καταστεί το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα. 

“Χρειάζεται για τον χειμώνα 17 γιγαβάτ η Ουκρανία”

Η Ουκρανία χρειάζεται επί του παρόντος 17 γιγαβάτ ενεργειακής χωρητικότητας για να περάσει τον χειμώνα, είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει «τη μισή ενεργειακή υποδομή όλης της Ουκρανίας», η οποία, όπως είπε, «ισοδυναμεί με την ισχύ τριών χωρών της Βαλτικής μαζί».

«Εδώ θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για επισκευή για να αποκαταστήσουμε 2,5 γιγαβάτ χωρητικότητας αυτόν τον χειμώνα». Αυτό είναι περίπου το 15 τοις εκατό των αναγκών της Ουκρανίας. Και θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε κάθε δυνατή υποστήριξη από τα κράτη μέλη μας μέσω του μηχανισμού», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.

Ένα άλλο στοιχείο που θα βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας το χειμώνα είναι η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε. 

Το δέσιμο του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος με την ΕΕ

«Το λέμε δέσιμο». Θυμάστε πιθανώς τον συγχρονισμό του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος με το δικό μας, τον οποίο ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 2022, ταυτόχρονα με την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Σχεδιάζεται να συνδεθεί το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα με το ευρωπαϊκό τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά όταν η Ρωσία επιτέθηκε, κάναμε τα πάντα για να επιταχύνουμε τη διαδικασία και αντί για δύο χρόνια, το ουκρανικό δίκτυο συνδέθηκε με το ευρωπαϊκό σε δύο εβδομάδες », πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ε.Κ. 

Σύμφωνα με αυτήν, χάρη σε αυτό, η ΕΕ εξάγει 2 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, που καλύπτει περίπου το 12 τοις εκατό των αναγκών για τη χειμερινή περίοδο. 

Το τρίτο σημείο, σύμφωνα με την ίδια, είναι η σταθεροποίηση του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, το οποίο, όπως δήλωσε, περιλαμβάνει την εφαρμογή περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. 

«Είναι γνωστό ότι οι ηλιακοί σταθμοί στον τελευταίο όροφο είναι πιο δύσκολο να καταστραφούν και να επισκευαστούν ευκολότερα από τις μεγάλες κεντρικές υποδομές. Και ενώ αυτό βοηθά στη διασφάλιση μιας σταθερής ροής ενέργειας στη χώρα, συμβάλλει επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, στέλνουμε ηλιακούς συλλέκτες σε 21 νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και οκτώ από αυτά θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα μέχρι αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολόγισε τις απώλειες του ουκρανικού ενεργειακού τομέα λόγω του ρωσικού βομβαρδισμού σε 56,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου