Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Προετοιμασία πραξικοπήματος στην Αρμενία – ρήξη με τον ΟΣΣΑ


Ο Πασινιάν θεωρεί το «ΝΑΤΟ των πρώην σοβιετικών κρατών» απειλή για την ύπαρξη της Αρμενίας ενώ νωρίτερα οι αρχές της Αρμενίας είχαν ανακοινώσει εξάρθρωση ομάδας ατόμων που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία με σκοπό την πραγματοποίηση πραξικοπήματος στη χώρα.

Από την ιστοσελίδα ww3.gr

Ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας* -το στρατιωτικό μπλοκ που δημιουργήθηκε από το Κρεμλίνο από έξι πιστές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- αποτελεί απειλή για την Αρμενία, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της δημοκρατίας Νικολ Πασινιάν. Είπε ότι το Ερεβάν βρίσκεται κοντά σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» στις σχέσεις του με την ΟΣΣΑ, της οποίας είναι μέλος από την ίδρυσή της τον Μάιο του 1992.

«Έχουμε παγώσει τη συμμετοχή μας στον ΟΣΣΑ όχι μόνο επειδή ο ΟΣΣΑ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την εξασφάλιση της ασφάλειας της Αρμενίας, αλλά και επειδή ο ΟΣΣΑ αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αρμενίας, την περαιτέρω ύπαρξή της, την κυριαρχία και την κρατική της υπόσταση», δήλωσε ο Πασινιάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παναρμενικό Φόρουμ (τον επικαλείται το πρακτορείο Interfax). Σύμφωνα με τον Πασινιάν, η Αρμενία σκοπεύει να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τη Γεωργία και την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα δεν προτίθεται να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ).

Στο μεταξύ, πολλοί αναλυτές συνδέουν αυτές τις δηλώσεις Πασινιάν με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρμενικών αρχών για εξάρθρωση ομάδας ατόμων που είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία και σκόπευαν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα στην Αρμενία. Εναντίον επτά ατόμων -πέντε αρμενικής υπηκοότητας και δύο πρώην κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ- έχει κινηθεί ποινική δίωξη, ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου η Ανακριτική Επιτροπή της Δημοκρατίας της Αρμενίας στο Ερεβάν.

Η έρευνα διεξάγεται με την υποψία διάπραξης αδικημάτων κατά του κράτους, των θεμελίων του συνταγματικού συστήματος και της δημόσιας ασφάλειας, ανέφερε η υπηρεσία. Τρεις από τους επτά κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί και οι υπόλοιποι καταζητούνται, ανέφερε περαιτέρω. Η ομάδα περιλάμβανε και άλλα πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι εκπαιδεύτηκαν επί τρεις μήνες στη στρατιωτική βάση Αρμπάτ στη Ρωσική Ομοσπονδία, με σκοπό να επιστρέψουν περαιτέρω στην Αρμενία και να «καταλάβουν την εξουσία» στη χώρα. Οι νεοσύλλεκτοι έλαβαν πολεμική εκπαίδευση και τους είπαν ότι σκοπός της εκπαίδευσης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να απομακρύνουν την παρούσα κυβέρνηση. Ορισμένοι από τους νεοσύλλεκτους αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις ρωσικές ασκήσεις και επέστρεψαν στην Αρμενία.

Σύμφωνα με την έκθεση στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, οι ύποπτοι έλαβαν αμοιβή ύψους 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων μηνιαίως. Οι αρχές επιβολής του νόμου έμαθαν για τις προετοιμασίες πραξικοπήματος ως αποτέλεσμα μεγάλου αριθμού επιχειρησιακών και ερευνητικών μέτρων που πραγματοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου τριών δεκάδων ερευνών και ανακρίσεων.

* Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας – στρατιωτική συμμαχία με έδρα τη Μόσχα που δημιουργήθηκε το 1992 και περιλαμβάνει τις Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου