Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Στην κόψη του ξυραφιού: Τα Σκόπια κατηγορούν τη Σόφια για «βουλγαρική υστερία»…


Σεπτέμβριος 19, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σκόπια.

Αίτημα για συγγνώμη μέσω της παραίτησης του αντιπροέδρου των Σκοπίων, Αλεξάνταρ Νικολόφσκι, καθώς και ειδοποίηση προς τους ευρωπαίους εταίρους για τη γλώσσα ύβρεων που χρησιμοποιείται από την Βόρεια Μακεδονία προς τη Βουλγαρία, είναι μέρος των αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, 

στην οποία κατονόμασε τους Βουλγάρους οικοδεσπότες της προέδρου των Σκοπίων, Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα κατά την επίσκεψή της στη Βουλγαρία, ως αγενείς και άθλιους γιατί δεν ύψωσαν τη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας στη συνάντησή της με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ.

«Ο οικοδεσπότης δεν είναι ούτε πολιτισμένος, ούτε αξιοπρεπής, ούτε έχει κανέναν σεβασμό, γι’ αυτό είναι έτσι. Τώρα, μόνο οι οικιακοί μας υπηρέτες είναι πιο άθλιοι από αυτούς», είπε ο Νικολόφσκι.

Οι Βούλγαροι ζητούν την παραίτηση του αντιπροέδρου των Σκοπίων

Την παραίτηση του Νικολόφσκι ζήτησε ο αρχηγός του βουλγαρικού κόμματος GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, γι’ αυτό η Βουλγαρία πηγαίνει σε νέες πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

Ο Μπορίσοφ, ενώ εξέφρασε την κατανόησή του ότι ίσως τα πρωτόκολλα δεν είναι ξεκάθαρα στους νέους εκπροσώπους των Σκοπίων, δεν κατάλαβε, μάλλον, τη δήλωση Νικολόφσκι.

«Αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιούν έχει μόνο μία δικαιολογία – την παραίτηση αυτού του υπουργού. Και αν δεν το κάνουν, ούτε η πρόεδρος, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί, ούτε τα (βουλγαρικά) κόμματα να συναντηθούν και να συζητήσουν μαζί τους. Και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να ενημερώσουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τι είπαν και τι έχουμε κατηγορηματικά επιλύσει σε αυτό το θέμα », δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Πριν έρθει στη δημοσιότητα η στάση του Μπορίσοφ, από το Γραφείο Τύπου του Βούλγαρου προέδρου, Ρούμεν Ράντεφ, ανακοινώθηκε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων αξιολογείται ως χειραγώγηση των γεγονότων και υστερική, και ότι δεν εμπνέει αισιοδοξία ότι η Βόρεια Μακεδονία θέλει να αποφύγει σχέσεις με τη Βουλγαρία  που υποδηλώνουν προβοκάτσιες και στημένα σκάνδαλα.

«Ο «πολιτισμός» της νέας κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα κριθεί ακόμα από το αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στις εκστρατείες υποκίνησης μίσους κατά της Βουλγαρίας ή να αντιταχθεί σε αυτές, από την ικανότητά της να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και από την πραγματική της δέσμευση για την εφαρμογή των κριτηρίων από την Κοπεγχάγη για ένταξη στην ΕΕ», αναφέρει η αντίδραση Ράντεφ.

Το Βουλγαρικό ΥΠΕΞ πληροφόρησε ότι ενημέρωσε τους εταίρους του για τον αντιευρωπαϊκό και κακότροπο τόνο των αξιωματούχων Σκοπίων, με προσβλητικά προσόντα προς τη Βουλγαρία και τον βουλγαρικό λαό.

«Οι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί για τις απρόκλητες προκλήσεις που σκοπό έχουν, μεταξύ άλλων, να διαταράξουν τον διάλογο. Για άλλη μια φορά, σας υπενθυμίζουμε την κρίσιμη σημασία της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας για το ευρωπαϊκό μέλλον της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.

«Υστερία αποτυχημένων Βουλγάρων»

Στις αντιδράσεις της Βουλγαρίας αντέδρασε προσωπικά ο Νικολόφσκι, ο οποίος, μέσω δήλωσης του VMRO-DPMNE, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις από τη Σόφια υστερία που δημιουργούν ορισμένοι από τους αποτυχημένους Βούλγαρους πολιτικούς, περιττή ένταξη των Σκοπίων στην προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία, χωρίς επιθυμία για καλή γειτονία.

«Φυσικά δεν θα το επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ψάχνει δικαιολογίες στις δηλώσεις μου ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στη χώρα».

Επιπλέον, ο Νικολόφσκι πιστεύει ότι η δήλωσή του παρερμηνεύτηκε λόγω των διαφορών στη νοτιοσλαβική και τη βουλγαρική γλώσσα, δηλαδή ό,τι έχει άλλο πλαίσιο στη νοτιοσλαβική γλώσσα, κι άλλο πλαίσιο στη βουλγαρική γλώσσα.

Κατηγορείται ο Μπορίσοφ για έγκλημα

Στη δράση, ο Νικολόφσκι απευθύνεται απευθείας στον Μπόικο Μπορίσοφ ως κατηγορούμενο για έγκλημα και ανάξιο να ζητήσει αυτός την παραίτησή του, αλλά και σε άλλους Βούλγαρους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Ράντεφ, που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τη χώρα τους, παρά μόνο να προκαλέσουν οργή και μίσος μεταξύ των δύο εθνών.

«Και αυτός είναι αυτός που ανέφερα με τα χρυσά νομίσματα, αυτός είναι ένας άλλος που θεωρείται μεγάλος ολιγάρχης στη Βουλγαρία, όπως και αρκετοί άλλοι πολιτικοί που είναι διεφθαρμένοι, και αυτός είναι επίσης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και που δεν υπήρχε ελάχιστη ευπρέπεια και ελάχιστη πολιτισμένη συμπεριφορά για να επιδείξουν τη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονία », αναφέρει η δήλωση Νικολόφσκι.

Παρεμπιπτόντως, η δήλωση Νικολόφσκι είναι η δεύτερη που προκαλεί οργή στη Βουλγαρία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στα τέλη Αυγούστου αποκάλεσε τα μέλη της τεχνικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία, περιθωριακούς στην πολιτική σκηνή, χωρίς νομιμοποίηση, καταλήγει το τηλεοπτικό κανάλι ‘Telma’ των Σκοπίων.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου