Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

«Πήρε αέρα» ο Χακάν Φιντάν και υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις CAATSA σε βάρος της Τουρκίας: Θέλει επίσης και τα F-35


FILE PHOTO: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan attends a press conference with Saudi Foreign Minister Prince Faisal bin Farhan Al Saud (not in picture) after their meeting in Istanbul, Turkey, 14 July 2024. EPA/ERDEM SAHIN

Εκτενή αναφορά στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις αμερικανικές κυρώσεις CAATSA έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αναλυτικά 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας παρατήρησε ότι ο ίδιος έλαβε πρόσκληση και συμμετείχε στη συνάντηση Gymnich της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, έπειτα από πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να βρεθεί απάντηση στο ερώτημα πού και πώς μπορούν να προχωρήσουν από εδώ και στο εξής κάποιες «παγωμένες» επαφές με την Τουρκία. Παράλληλα υπενθύμισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στόχος της ‘Αγκυρας.

Ο Φιντάν ισχυρίστηκε ωστόσο ότι οι προσπάθειες ορισμένων χωρών-μελών της ΕΕ (τις οποίες δεν κατονόμασε) να καταστήσουν τα δικά τους ζητήματα κεντρικό ζήτημα της ΕΕ έχουν ουσιαστικά αποπροσανατολίσει την ατζέντα της ΕΕ στις σχέσεις με την Τουρκία. «Εξετάσαμε λοιπόν εκεί τι μπορεί να γίνει για την περαιτέρω ενίσχυση και δόμηση της ήδη υπάρχουσας λειτουργίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι θεωρήσεις εισόδου (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες στη χώρες της ζώνης Σένγκεν), η εκπαίδευση και ο πολιτισμός» ανέφερε.

Παράλληλα σχολίασε πως «στις σχέσεις τους με την Τουρκία, ειδικά οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης συμπεριφέρονταν πάντα σαν να ήταν η ακροδεξιά στην εξουσία. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν η ακροδεξιά ερχόταν σήμερα στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τίποτα δεν θα άλλαζε για εμάς ως Τουρκία».

Αναφερόμενος στη δεδηλωμένη πρόθεση της ‘Αγκυρας για ένταξη στην ομάδα των BRICS, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «εάν η οικονομική μας ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στεφθεί με την απόδοση της ιδιότητας του μέλους, πέραν της Τελωνειακής Ένωσης, ίσως να μην βρισκόμασταν σε αυτού του είδους την αναζήτηση».

«Ενώ προσπαθούσαμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τις οδηγήσουμε σε ένα ορισμένο σημείο με καλή πίστη, η διαδικασία σταμάτησε σε κάποιο σημείο. Είναι λοιπόν φυσιολογικό για εμάς να εξετάζουμε τι είδους εναλλακτικές λύσεις μπορεί να υπάρξουν από οικονομική άποψη» προσέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά όχι μόνο στους BRICS, αλλά και στην ASEAN. «Ενδιαφερόμαστε πολύ για την ASEAN. Υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί οικονομικής συνεργασίας στους οποίους η Τουρκία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο. Υπάρχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχουν οι οργανισμοί οικονομικής συνεργασίας που ιδρύθηκαν από τις ισλαμικές χώρες, υπάρχει η D8» κατέληξε ο Χακάν Φιντάν.

Στόχος να βγούμε από τις κυρώσεις CAATSA

Στόχος της Τουρκίας είναι να βγει από τις κυρώσεις CAATSA των Ηνωμένων Πολιτειών και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαχειριστεί την πολιτική πτυχή του ζητήματος, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, αν βρεθεί λύση στην επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 «θα ήταν η προτιμότερη κατάσταση».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις CAATSA ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι στις συναντήσεις με τη Γερουσία, πολιτικούς και αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ‘Αγκυρα υπογραμμίζει ότι τέτοιες προσεγγίσεις κυρώσεων δεν εξυπηρετούν καμία πλευρά και διαδραματίζουν ρόλο στο να κάνουν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών ακόμη πιο χρόνια.

«Είμαστε σε αναζήτηση του πώς μπορούμε να το λύσουμε με πιο θετικό τρόπο, διάφορες φόρμουλες γι’ αυτό, αναζητήσεις, απόψεις, συζητήσεις, προτάσεις έρχονται και από τις δύο πλευρές. Στόχος μας είναι να βγούμε από την CAATSA, διότι η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας μας υπόκειται σήμερα στην CAATSA. Μιλάω ανεξάρτητα από το προϊόν που θα αγοράσουμε, ανεξάρτητα από τα F-35 κ.ο.κ.» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Προσέθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να διαχειριστεί την πολιτική πτυχή του θέματος, «όταν προβάλλεται οποιαδήποτε προτίμηση σε αυτό το σημείο, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των F-16».

«Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας προέβαλαν τη βούληση για την ανάγκη των F-16, εγκρίθηκε από τον πρόεδρό μας, αλλά αυτό μπλοκαρίστηκε στις ΗΠΑ. Αναπτύχθηκε ένα σχέδιο για να ξεπεραστεί αυτό το μπλοκάρισμα πολιτικά και αυτό το πολιτικό εμπόδιο απομακρύνθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί μια τεχνική διαπραγμάτευση μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. Δεν υπάρχουν πλέον πολιτικά προβλήματα» συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τέλος, για τις αμερικανικές κυρώσεις δήλωσε: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα όχι μόνο λόγω του F-35, αλλά και λόγω του ζητήματος που σχετίζεται με την CAATSA. Εάν μια λύση σχετικά με το F-35 έρθει ενώ αυτό επιλύεται, φυσικά, θα ήταν μια προτιμότερη κατάσταση. Όπως είπα, η τελική τεχνική αρχή για το θέμα αυτό είναι η Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας του ΥΠΕΘΑ. Αλλά αυτή τη στιγμή καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαχειριστούμε την πολιτική πτυχή του ζητήματος. Τι μπορεί να είναι δημιουργικές φόρμουλες και λύσεις, τις επεξεργαζόμαστε. Φυσικά, η τελική καθοδήγηση του προέδρου μας στο τέλος της ημέρας θα είναι καθοριστική. Αλλά παρακολουθούμε στενά την πολιτική πλευρά. Επιτρέψτε μου να πω ότι τουλάχιστον και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ.Μανδαλίδης 
Τουρκία Κωνσταντινούπολη 

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου