Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΤΡΑ: "Ψιλό γαζί" δούλεψε ο Παπουτσής τους Κατσιφάρα - Δημαρά!

Αμετακίνητη από τη σκληρή γραμμή στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης παραμένει η κυβέρνηση, καθώς πέρα από την κατασκευή φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στη συνοριακή γραμμή του Εβρου, προχωρά με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στη χρησιμοποίηση ανενεργών στρατοπέδων (τουλάχιστον έξι) ως Κέντρων Πρώτης Υποδοχής όσων παράνομα εισέρχονται στη χώρα μας, ενώ, σε συνεργασία με τη FRONTEX, ήδη εφαρμόζεται «τεστ αλήθειας» για όσους ζητούν άσυλο. 

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για το άσυλο, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα ελληνικά σύνορα δεν προσφέρονται για διακίνηση μεταναστών και ως πύλη εισόδου για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. «Η Ελλάδα», τόνισε, «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου θα το πάρουν, όσοι δεν το έχουν θα φύγουν. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο και δεν μπορεί σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όταν η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, να προσφέρεται ως η Γη της Επαγγελίας, ούτε ως είσοδος μίας καλύτερης ζωής για τις ευρωπαϊκές χώρες». Επιπλέον, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του φράχτη, λέγοντας ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη διακίνηση παράνομων μεταναστών στα σύνορά μας, αλλά και ενθαρρυντικά στη συνεργασία μας με τις τουρκικές αρχές. Κατέστησε πάντως σαφές πως η χώρα μας δεν κλείνει την πόρτα σε εκείνους που έχουν δικαίωμα ασύλου ή διεθνούς προστασίας, το οποίο θα εξετάζεται αυτόματα. Αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανέρχεται σε 47.000.Για τον λόγο αυτό ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται, σε συνεργασία με τη FRONTEX, σύστημα πολλαπλών ερωτήσεων - απαντήσεων μέσω υπολογιστών. Ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για ορό αλήθειας. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ταυτοποιητές (10 σήμερα τον αριθμό) περνούν από προφορική συνέντευξη τους λαθρομετανάστες με βάση τη χώρα προέλευσης που δηλώνει ο καθένας και από τις απαντήσεις φαίνεται αν λένε αλήθεια. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί, καθώς το ποσοστό των παράνομων μεταναστών που δήλωναν ως χώρα προέλευσης την Παλαιστίνη, από 60-70% έχει υποχωρήσει στο 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και το σύστημα γλωσσικής ανάλυσης που χρησιμοποιούν οι Νορβηγοί, που συμμετέχουν άλλωστε στη FRONTEX.Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του στο Al Jazeera ο κ. Παπουτσής ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί λύση για όσους έχουν προβλήματα στις χώρες τους, ούτε μπορεί να γίνει πέρασμα για παράνομη είσοδο στα άλλα κράτη της Ευρώπης, γιατί κάτι τέτοιο θα έστρεφε όλη την Ευρώπη εναντίον μας».Υπέρ της ανέγερσης του φράχτη εμφανίστηκε η ΝΔ. Ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε πως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας και ότι ορθώς η κυβέρνηση παίρνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Θετικός εμφανίστηκε και ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). Κατά του φράχτη τάχθηκε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) κάνοντας λόγο για «αμερικάνικο πρότυπο». Τέλος, ο Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε πως πρόκειται για τον φράχτη της «ντροπής και του αίσχους» κι αναρωτήθηκε αν «η επόμενη κίνηση θα είναι η κατασκευή πολυβολείων κατά μήκος των συνόρων μέσω ΣΔΙΤ».Συγχρηματοδότηση κατά 75% από Κοινοτικά Προγράμματα

Σε Εβρο - Αττική - Δυτική Ελλάδα τα κέντρα

Τουλάχιστον έξι στρατόπεδα τα οποία θεωρούνται ανενεργά και δεν χρησιμοποιούνται πλέον από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται ή ήδη έχουν βρεθεί στρατόπεδα στον Εβρο (2 ή 3), κοντά στην Αττική (στη Ριτσώνα και αλλού) και στη Δυτική Ελλάδα (1 ή 2).
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, παραχωρείται η χρήση στρατοπέδων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες για τις ανάγκες εγκατάστασης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.
Ακόμη, δίδεται η δυνατότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η συγκεκριμένη δαπάνη θα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από Κοινοτικά Προγράμματα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του αρμόδιου υπουργείου.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπουτσής κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στο φαινόμενο ενοικίασης διαμερισμάτων και σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας μαζικά σε λαθρομετανάστες με το κεφάλι.
ΜΟΤΟ: Σκληρά μέτρα για όσους νοικιάζουν διαμερίσματα και σπίτια στο κέντρο της Αθήνας μαζικά σε λαθρομετανάστες με το κεφάλι
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου