Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ:Επιτακτική ανάγκη η τοποθέτηση σκάνερ στο λιμάνι της Πάτρας


Την αναγκαιότητα της άμεσης τοποθέτησης σκάνερ στο λιμάνι της Πάτρας επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης. Ο Αχαιός πολιτικός στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου τονίζει ότι σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 5 δις ευρώ θα μπορούσε να εισπράξει το κράτος εάν γινόταν πιο σοβαρός και συστηματικός έλεγχος στα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Πειραιά για να εντοπίζουν τα λαθραία, που επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Είναι σε όλους γνωστό ότι τεράστια είναι η φοροδιαφυγή στα τελωνεία με τα εμπορεύματα που μπαίνουν λαθραία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 5 δις ευρώ θα μπορούσε να εισπράξει το κράτος εάν γινόταν πιο σοβαρός και συστηματικός έλεγχος στα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Πειραιά για να εντοπίζουν τα λαθραία, όπως κάνουν στα λιμάνια της Ιταλίας.
Τεράστια είναι η φοροδιαφυγή με τα εμπορεύματα που μπαίνουν λαθραία στην Ελλάδα από τα τρία κεντρικά λιμάνια, Πάτρας, Ηγουμενίτσας και Πειραιά, που είναι οι κύριες πύλες εισόδου στη χώρα μας από Ευρώπη και από τις άλλες ηπείρους.
Κατά την διάρκεια του ελέγχου κανένας υπεύθυνος δεν μπορεί να κάνει έλεγχο με σιγουριά για το τι μεταφέρει η κάθε νταλίκα που μπαίνει στη χώρα μας από τα λιμάνια αυτά. Πολλές φορές άλλα γράφουν τα χαρτιά και άλλα κουβαλάνε οι νταλίκες. Και δεν είναι εύκολη δουλειά να ελεγχθούν με τα υπάρχοντα μέσα ελέγχου.
Δυστυχώς η πολιτεία ψάχνει για χρήματα και τα λεφτά περνούν κάτω από τα «πόδια» της, και δεν μιλάμε για μικροποσά. Όπως προαναφέρθηκε πάνω από πέντε δισ. ευρώ θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί και δεν θα αναγκαζόταν η κυβέρνηση να κόβει χρήματα από μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα και να μπαίνουν χαράτσια κάνοντας φτωχότερους όλους, όταν την ίδια στιγμή κομπιναδόροι βγάζουν λεφτά με το τσουβάλι, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στο κράτος.
Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής μπορεί να λυθεί γρήγορα και εύκολα, αρκεί να αντιγράψουμε αυτά που κάνουν άλλες χώρες της Ευρώπης. Στις χώρες αυτές τίποτε δεν περνάει από τα τελωνεία τους χωρίς να ελεγχθεί. Δεν περνά τίποτα έχοντας τοποθετήσει ένα σκάνερ. Όλη η νταλίκα σκανάρεται, περνάνε τα πάντα από σκάνερ και τα βλέπει ο τελωνειακός που χειρίζεται το σκάνερ. Έτσι εντοπίζουν τα κρυμμένα μέσα σε διπλά πατώματα τσιγάρα ή άλλα είδη που μεταφέρουν λαθραία.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο το γεγονός ότι τα δικά μας τελωνεία και πρωτίστως της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Πειραιά, δεν διαθέτουν τέτοια σκάνερ, παρά μόνο κάποια μικρά, που έχει το κάθε γραφείο, που δεν μπορούν όμως να καταγράψουν, να δουν τι περιέχει το φορτηγό, μικρό η μεγάλο, και βέβαια η νταλίκα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός: Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προμηθεύσει τις υπηρεσίες των τελωνείων με σκάνερ ούτως ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου