Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ



ΓΙΑ ΤΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
Ξεκάθαρη, υπεύθυνη, σύγχρονη και επικαιροποιημένη θέση χαρακτήρισε την τροπολογία που  κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο ο βουλευτής Αχαΐας πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης. Ο Μιχάλης Μπεκίρης μιλώντας από το βήμα της Βουλής επεσήμανε την ανάγκη να γίνει δεκτή η σχετική τροπολογία της Ν.Δ. καθώς έρχεται σε πλήρη ταύτιση με την έννοια του κράτους δικαίου , την τήρηση των νόμων και την προστασία των πολιτών. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην στρεβλή κατάχρηση του ασύλου, ευθύνες που επιμερίζονται και στις πρυτανικές αρχές που για γνωστούς λόγους αδυνατούν να προφυλάξουν τα ιδρύματα που διοικούν, αλλά και στην ισχνή μειοψηφία φοιτητών που δυστυχώς ελέγχουν τα πανεπιστήμια και πολλοί εξ αυτών έχουν επιτρέψει να μετατραπούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε άντρο διακίνησης όπλων , ναρκωτικών , μελών τρομοκρατικών οργανώσεων και οργανωμένου εγκλήματος.
            Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του τόνισε ότι στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σοβαρά για αδυναμία διακίνησης ιδεών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αφού οι σύγχρονες τεχνολογίες , η χρήση του internet καθιστούν εκ των πραγμάτων παρωχημένη την αντίληψη περί ασύλου που κάποτε ήταν επιβεβλημένη.
            Άσκησε κριτική στον παρόντα υφυπουργό κ. Πανάρετο ο οποίος υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα με το άσυλο. Ο Μιχάλης Μπεκίρης αντέτεινε στον υπουργό ότι ο νόμος πλαίσιο που είχε ψηφιστεί επί Νέας Δημοκρατίας το 2007 και περιελάμβανε σχετικές και αναλυτικές διατάξεις διαχείρισης του ασύλου δεν πέτυχε καθώς ούτε και σήμερα οι πρυτανικές αρχές έχουν συμμορφωθεί προς τις διατάξεις το νόμου . Το ίδιο θα συμβεί και με οποιαδήποτε μεσοβέζικη λύση πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας τα εξής : «Σήμερα σας δίνετε η ευκαιρία να προχωρήσετε σε μια σημαντική υπέρβαση που ζητά η ελληνική κοινωνία . Αποδείξτε έστω και καθυστερημένα ότι αντιλαμβάνεστε την κατάσταση όπως αυτή που δημιουργήθηκε λόγω εγκληματικής σας αδιαφορίας και ανικανότητας στη Νομική. Υιοθετείστε την πρότασή μας σήμερα γιατί ο χρόνος δεν είναι πλέον μαζί σας είναι εναντίον σας.» 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Την διενέργεια ερευνών  και εκμετάλλευσης των εγχώριων υδρογονανθράκων, στις Πετρελαιοπιθανές περιοχές του Πατραϊκού  κόλπου  και στο Ιόνιο Πέλαγος ζητά ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης,  με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ο Αχαιός πολιτικός μεταξύ άλλον αναφέρει ότι σύμφωνα με  απόρρητο έγγραφο που έφερε πριν από λίγες μέρες  στη δημοσιότητα το περιοδικό «Φάκελοι» της εφημερίδας «Έθνος», οι ειδικοί θεωρούν ως την πλέον «πετρελαιοπιθανή» περιοχή της χώρας, την περιοχή  που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο και εκτείνεται μέχρι τα νησιά της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  
Πολλές περιοχές της χώρας πιθανολογείται πως κρύβουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληθώρα μελετών κι επιστημονικών ερευνών.
Η επικείμενη θεσμοθέτηση Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, μάλιστα, κορυφώνει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια.
Όπως φαίνεται, τα στοιχεία παλαιότερων μελετών βγαίνουν ξανά από το συρτάρι, καθώς η τεχνολογική πρόοδος, οι τιμές των καυσίμων, ο περιορισμός των διεθνών αποθεμάτων καθιστούν πλέον εκμεταλλεύσιμα τα υποθαλάσσια κοιτάσματα, που ήταν γνωστά αλλά αναξιοποίητα μέχρι σήμερα.
Μεταξύ των άλλων την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου, τόσο στον Πατραϊκό Κόλπο, όσο και στην Δυτική Ελλάδα, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που έφερε πριν από λίγες μέρες  στη δημοσιότητα το περιοδικό «Φάκελοι» της εφημερίδας «Έθνος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται στοιχεία του απόρρητου εγγράφου, οι ειδικοί θεωρούν ως η πλέον «πετρελαιοπιθανή» περιοχή της χώρας, είναι αυτή που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο και εκτείνεται μέχρι τα νησιά της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Στο θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι κρύβονται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Το κοίτασμα αυτό υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιο από αυτό του Πρίνου, που στα 25 χρόνια λειτουργίας του έχει δώσει γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια.
Απομένει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί η αλήθεια. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, η πιθανότητα ανακάλυψης αγγίζει το 11% ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η παγκόσμια μεθοδολογία, θεωρεί ως ιδανικό ποσοστό το 20%.
Το ίδιο έγγραφο χαρτογραφεί κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο, με πιθανή ποσότητα πετρελαίου 9 έως 27 εκατομμύρια βαρέλια και ποσοστό επιτυχίας 11%.
Κοιτάσματα πετρελαίου εκτιμάται πως υπάρχουν και στην υποθαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, στα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία, με εκτιμώμενα δυνατά αποθέματα μισού δις βαρελιών.
Επίσης, αποκαλύπτεται η ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου στο νομό Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, που εκτιμούνται στα 30 δις m3.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι η Ελλάδα θεωρείται από τις λιγότερο εξερευνημένες χώρες της ευρύτερης περιοχής καθώς παραμένει «κλειστή» ως αγορά στον τομέα της έρευνας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι  από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα έχουν γίνει 175 γεωτρήσεις εκ των οποίων με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα μόλις το 15% έγινε με ορθό τρόπο. Για να θεωρηθεί δε  εξερευνημένη μια περιοχή όπως η χώρα μας, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2000 γεωτρήσεις., ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός, προτίθεται να προχωρήσει στη σύσταση  εθνικού φορέα που θα αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων, στις Πετρελαιοπιθανές περιοχές του Πατραϊκού  κόλπου  και στο Ιόνιο Πέλαγος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου