Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ:ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΙ» ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ


Στο μεγάλο πρόβλημα της ελλιπούς τεχνικής και διοικητικής Υποστήριξης των Περιφερειακών Δήμων της Αχαΐας αναφέρθηκε με σχετική αναφορά που κατέθεσε στη βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης .Δυστυχώς η σχετική απάντηση περιορίζεται στο να αναφέρει το εδάφιο του Νόμου για το  Καλλικράτη και αγνοεί τις τοπικές συνθήκες και την ιδιοσυγκρασία της ελληνικής επαρχίας για την λειτουργία και την δομή τέτοιων νευραλγικών υπηρεσιών όπως οι τεχνικές , που είναι συνυφασμένες απόλυτα με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική ανάπτυξη των περιφερειακών μας δήμων.
Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του όρθρου 95 παρ.2, 4 και 5 του ν. 3852/10 («Πρόγραμμα Καλλικράτης»), για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στο σύνολο τους στους δήμους μεταξύ αυτών και για τις τεχνικές υπηρεσίες, παρέχεται διοικητική υποστήριξη στους δήμους που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό για να τις ασκήσουν.
Για το σκοπό αυτό, το προσωπικό που ασκούσε τις αρμοδιότητες αυτές στις καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και το προσωπικό των ΤΎΔΚ των πρώην κρατικών Περιφερειών μετατάχθηκε υποχρεωτικά σύμφωνα με το άρθρο 257 παρ. και 258 του ν. 3852/10, στο δήμο της έδρας του νομού, ή στο δήμο στα όρια του οποίου λειτουργούσε η καταργηθείσα αποκεντρωμένη υπηρεσία της Ν.Α ή της ΤΥΔΚ.
Η παροχή διοικητικής υποστήριξης συνιστά υποχρέωση των δήμων στους οποίους μεταφέρθηκε το προσωπικό των ως άνω υπηρεσιών και αντιστοίχως δικαίωμα των δήμων ή των δημοτικών ενοτήτων στους οποίους δεν υφίστανται υπηρεσίες με επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού για την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων, για όλη τη μεταβατική περίοδο, όπως ορίζεται ρητά από τις διατάξεις του άρθρου 95 του «Προγράμματος Καλλικράτης». Ο διοικητικά υποστηριζόμενος δήμος, μπορεί να ζητά ενημέρωση από το δήμο που του παρέχει διοικητική υποστήριξη για την πορεία των υποθέσεων που αφορούν κατοίκους του.
Η διοικητική υποστήριξη παρέχεται για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την οργάνωση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε κάθε δήμο και όχι πέραν της 31ης -12-2012.
Για τη ρύθμιση των ειδικότερων ζητημάτων και των λεπτομερειών που σχετίζονται με την παροχή της διοικητικής υποστήριξης, εκδόθηκε η αριθ. 74532/29-12-2010 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 7 του ίδιου άρθρου.
Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι με την εγκύκλιο μας υπ' αρ. 3 /2011, παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 95 του «Προγράμματος Καλλικράτης» στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Αναφορικά με τις μετατάξεις του προσωπικού των Τμημάτων Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων των κρατικών περιφερειών, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 το άρθρου 258 του ν. 3852/2010 το υπηρετούν προσωπικό των Τμημάτων Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) των κρατικών περιφερειών μετατάχθηκε αυτοδικαίως σε υφιστάμενες ή ιδρυόμενες Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων της έδρας του αντίστοιχου νομού ή σε άλλους δήμους όπου λειτουργούσαν οι καταργούμενες ΤΎΔΚ, προκειμένου να παρέχουν διοικητική υποστήριξη στους δήμους που δε διαθέτουν ακόμα τεχνική υπηρεσία και για το προβλεπόμενο μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι τη συγκρότηση αυτών των υπηρεσιών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου