Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πάει για κάλπες στον Πρόεδρο: Εκλογών ή δημοψηφίσματος...

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/
Εκλογές, δημοψήφισμα ή ανασχηματισμός; Το μεσημέρι με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κληρώνει» για ένα από τα παραπάνω τρία ενδεχόμενα με το τρίτο, τον ανασχηματισμό, να θεωρείται το πιο αδύνατο και από άποψη αποτελεσμάτων στην υπάρχουσα κρίση ως «ασπιρίνη σε καρκινοπαθή». Πρακτικά τίποτα δεν δείχνει ικανό να μπορέσει να σταματήσει το "κύμα" καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμού Οικονομικού Προγράμματος, το οποίο όσο περνάνε οι ώρες αποκτά διαστάσεις «τσουνάμι». Όπως μόνο το defencenet.gr, αποκάλυψε χθες, υπάρχουν συνολικά 14 βουλευτές οι οποίοι δηλώνουν σε χαμηλούς ή υψηλούς τόνους «Θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο και ας πέσει η κυβέρνηση».
Από αυτού οι έξι έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους:  Ο πρώτος ήταν ο βουλευτής Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Ο δεύτερος ο βουλευτής Φλώρινας Γιώργος Λιάνης. Να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο τυχαίο δεν είναι ότι προέρχονται από περιοχές όπου τα πράσινα συνδικάτα της ΔΕΗ εκλέγουν ή καταποντίζουν βουλευτές. Γιατί το λέμε αυτό: Γιατί ο εχθρός δεν είναι «οι άλλοι», αλλά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Πέρα από τους δύο παραπάνω υπάρχουν και οι Χρύσα Αράπογλου παλαιών  παπανδρεϊκών φρονημάτων (είχε στηρίξει με πάθος τον Γιώργο Παπανδρέου του 2007 απέναντι στον Ε.Βενιζέλο) αλλά που θεωρεεί casus belli την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην Νομάρχης Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος ο οποίος με νόημα δήλωσε σε εκπομπή τοπικού καναλιού ότι "θα πράξει κατά συνείδηση" και μάλιστα ζήτησε μέχρι και … έξοδο από  το ευρώ, ο  Θωμάς Ρομπόπουλος βουλευτής Θεσσαλονίκης που με αποψινές του δηλώσεις κατήγγειλε ότι «ο Παπακωνσταντίνου πετάει τους κινητήρες από το αεροπλάνο της Ελληνικής Οικονομίας και κινδυνεύουμε για συντριβή» , ο Δημήτρης Λιντζέρης , ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο Γιάννης Βούρος κλπ. Ερωτηματικά, υπάρχουν και για τον Π.Κουρουμπλή, τον Π.Κουκουλόπουλος κλπ.



Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι «κρυφοί», οι «ελεύθεροι σκοπευτές», όπως ήταν ο Γιάννης Δημαράς, ο Βασίλης Οικονόμου και η Σοφία Σακoράφα που στο πρώτο Μνημόνιο είχαν αρνηθεί εντελώς αιφνιδιαστικά να ψηφίσουν υπέρ.
Φαίνεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση χάνει και τις μοναδικές σίγουρες θετικές ψήφους, αυτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καθώς ο καταποντισμός των ποσοστών του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, έφερε δεύτερες σκέψεις και από τις κορώνες του τύπου «Δεν νοιάζονται για το μέλλον της Ελλάδας  παρά για τις καρέκλες τους όσοι δεν συναινούν στο Μεσοπρόθεσμο» πάμε σε αρνητική ψήφο με διάφορες δικαιολογίες.
Άρα με εφαρμογή απλής αριθμητικής, το Μεσοπρόθεσμο δεν περνάει. Και όπως είχαμε σημειώσει από χθες, ίσως δεν φτάσουμε καν σε διαδικασία του να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια στις 24 Ιουνίου, αν «δεν βγαίνουν τα κουκιά».
Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ένας ανασχηματισμός που πιθανόν να ηρεμούσε κάπως τα πνεύματα πριν από ένα μήνα, τώρα έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Εξελίξεις οι οποίες δείχνουν να ξεπερνούν και δελφίνους, όπως τον Ε.Βενιζέλο, ο οποίος όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα δείχνει να ακολουθεί το δρόμο της Ντόρας Μπακογιάννη: «Νομιμόφρων» μέχρι «πολιτικού καψίματος».
Τα έδωσε όλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση, στο Μνημόνιο, την τρόϊκα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για το υπουργείο του, επιδιώκοντας απλά μια «καλή βαθμολογία».
Έδωσε στην κυβέρνηση μία σύμβαση υποβρυχίων που μέσα σε έξι μήνες αποδείχθηκε το μεγαλύτερο φιάσκο σύμβασης του δημοσίου από το 1974. Έδωσε στην τρόϊκα όχι απλά περικοπές, αλλά «έλιωσε» κυριολεκτικά το υπουργείο Άμυνας για να φανεί ότι είναι «πρωταθλητής στις περικοπές» και να δείξει έργο.
Επί ημερών του είχαμε «λευκές απεργίες» στους πιλότους, κατακόρυφη αύξηση των ατυχημάτων λόγω μειώσεων σε εκπαίδευση, ανυπαρξία εκπαιδευτικών μέσων, οργισμένα σχόλια σε βάρος του από στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, επιδείνωση των σχέσεων με Ρωσία, αδιέξοδο στις σχέσεις με Γαλλία κλπ.
Και όλα αυτά για να φανεί «νομιμόφρων».

Μόνο που τώρα που δείχνει διάθεση να σηκώσει το βλέμμα και τα κοιτάξει πιο μακριά, το τρένο απομακρύνεται…
Και όσο για τον ισχυρισμό του ότι δεν  φέρουν ευθύνη για το Μνημόνιο και οι υπουργοί που δεν είχαν άμεση σχέση με τις αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου αυτός αυταπόδεικτα είναι λανθασμένος: Συμμετέχει και στο υπουργικό και στην Κ.Ο του κόμματός του αν δεν κάνουμε λάθος... Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ήταν ο μοναδικός που είχε όλα τα φόντα για να ηγηθέί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι παπανδρεϊκοί που τις τελευταίες ώρες προσπαθούσαν να του χρεώσουν ότι ξεσήκωνε τους βουλευτές και έχει αρχίσει να λειτουργεί ως πόλος έλξης των διαφωνούντων, αντιμετωπίστηκαν με λοιδωρία από τους πολιτικούς παρατηρητές, αφού κανένας από τους παραπάνω βουλευτές δεν ανήκει στον κύκλο Βενιζέλου.
Μέσα σε όλα αυτά με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα «χτύπησε» πάλι ο Μίμης Ανδρουλάκης, προτείνοντας είτε να ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές, είτε, εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, να στηθούν πρόωρες κάλπες.
Μέχρι αργά τα ξημερώματα συνεδρίαζε στο Καστρί υπό την προεδρία του πορωθυπουργού η στενή ομάδα συνεργατών του: Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Πολιτιμσού Π.Γερουλάνος και η Ρ.Βάρτζελη του πολιτικού του γραφείου.  Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι συζητούνται δύο σενάρια: Το πρώτο είναι το δημοψήφισμα.
Να πάει σε λίγες ώρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει από τον πρόεδρο δημοψήφισμα με  ερώτημα «Ναι ή Όχι στο ευρώ». Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο για την ίδια την χώρα. Θα σύρουν έναν ολόκληρο λαό να ψηφίσει έξοδο από το ευρώ (γιατί αυτό θα ψηφίσουν οι πολίτες) για να έχουν άλλοθι στο μεγαλύτερο κυβερνητικό φιάσκο από την εποχή του Δηληγιάννη.
Μία δεύτερη πρόταση είναι να καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρωθυπουργός  και να δημιουργηθεί  κυβέρνηση συνεργασίας «αναγκαστικά», κατ’αυτούς. Δηλαδή να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να καλέσει σε συναίνεση. Την πρόταση την κατέθεσε ο Π.Γερουλάνος. Να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από την θέση του πρωθυπουργού, και εφόσον συμφωνήσουν τα δυο μεγάλα κόμματα να οριστεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα άλλο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.
Το θέμα είναι αν θα «τσιμπήσει» η Ν.Δ., κάτι που είναι απόλυτα αμφίβολο. Σε μια αρνητική απάντησή της οι εκλογές είναι βέβαιες.  Οι «σκληροί» της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ είναι οι Ν.Αθανασάκης, Θ.Πάγκαλος και Μ. Καρχιμάκης. Εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει και «ότι βγει».
Μια παραλλαγή της πρότασης Γερουλάνου, η οποία πάλι καταλήγει σε εκλογές κατέθεσε ο Γ.Ραγκούσης: «Όχι άμεσα σε εκλογές αλλά να εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα με νέα πρόταση για συναίνεση και ενδεχομένως με οικουμενική κυβέρνηση. Και αν αρνηθεί και πάλι η Ν.Δ. και η λοιπή αντιπολίτευση να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Και όλα αυτά σε μια χώρα που αύριο θα «βράζει» από το ένα άκρο μέχρι το άλλο. Μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας  έχει προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) ΠΑΣΟΚ, όπου θα έχουμε «ακατάλληλες» σκηνές. Αν πριν δεν έχουμε δραματικές εξλίξεις κατά την έξοδο του πρωθυπουργού από το προεδρικό Μέγαρο, οπότε όλα αλλάζουν…  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου