Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Θρίλερ με την ύφεση και το έλλειμμα για το 2011

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Του Τάσου Ζάχου
Που θα κάτσει τελικά το μπαλάκι της ύφεσης για το 2011; Θα παραμείνει υφεσιακή η οικονομία και το 2012;



Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος και παραδέχτηκε χθες μάλλον κυνικά πως η ύφεση στην χώρα μας θα ξεπεράσει το 4,5% για το 2011. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις του Μνημονίου για ύφεση 3,8% πάνε περίπατο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ύφεση έφτασε το 6,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα προσωρινά, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, που ανακοίνωσε την η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ύφεση 7,5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα εκτός από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών χθες , δημοσίευμα του Dow Jones Newswires επικαλέστηκε δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων , οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 5%, φτάνοντας έως και 5,2%!
Εκτός στόχων και στο έλλειμμα;
Οι ίδιοι αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν πως η βαθύτερη συρρίκνωση της οικονομίας ενδέχεται να εκτοξεύσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2011 στο 8-8,5% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων της κυβέρνησης για έλλειμμα 7,6%.

Το ΥΠΟΙΚ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα: «Διαψεύδουμε κατηγορηματικά αυτό το δημοσίευμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε «Οι εκτιμήσεις αυτές δεν συμφωνούν με καμία από τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ή με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών».
Πάντως ούτε οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι με την πλευρά της Ελλάδας καθώς η Credit Suisse βλέπει διψήφιο έλλειμμα (10%) για το 2011 (από 10,5% το 2010), ενώ οι αναλυτές της WSJ διαψεύδουν τις επίσημες εκτιμήσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012 και μιλούν για νέα χρονιά ύφεσης που θα ξεπερνάει το 2%.
Μέσα σε όλα αυτά, εν όψει και της επίσκεψης της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να το ενδεχόμενο να ζητήσει και νέα αναθεώρηση, προς τα κάτω, του στόχου για το έλλειμμα, κάτι που δεν ενθουσιάζει ακριβώς του ελεγκτές της.
Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για να κλείσει την τρύπα ύψους 4 δις. ευρώ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου