Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Τα παράπονα του μουφτή Δεν του δόθηκε άδεια να περάσει στις ελεύθερες περιοχές επειδή είναι τουρκικής καταγωγής

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Τα παράπονα του μουφτή


Δεν του δόθηκε άδεια να περάσει στις ελεύθερες περιοχές επειδή είναι τουρκικής καταγωγής, αναφέρει σε δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή στα κατεχόμενα, ο ''υπουργός'' θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι.


Οπως μεταδίδεται, ο κ. Αταλάι ήθελε να μεταβεί στο τζαμί του Μπαϊρακτάρη στη Λευκωσία και στο τζαμί Κιοπρουλού στη Λεμεσό για εσπερινή προσευχή. Το αίτημα μεταβιβάστηκε, σύμφωνα με τις διαδικασίες, όπως ανέφερε, 10 ημέρες νωρίτερα μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική από την ε/κ πλευρά.

Ο κ. Αταλάι υποστήριξε ότι τα εμπόδια σχετικά με τις διελεύσεις είναι ένα σκάνδαλο και μια αντίφαση από άποψης ΕΕ, αλλά μια καταδυνάστευση του διεθνούς δικαίου.

Ο λεγόμενος υπουργός εξέφρασε ακόμη έκπληξη για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι ''εμείς δώσαμε άδεια να διορίσουν ιμάμη, αλλά αυτή δεν έδωσαν άδεια να ορισθούν παπάδες στις εκκλησίες στον βορρά''.

Σύμφωνα με τον κ. Αταλάι, ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει ότι ο λεγόμενος υπουργός ήθελε να ασκεί τα καθήκοντά στις ελεύθερες περιοχές, δήλωση που χαρακτήρισε ο Αταλάι ως παράξενη.

''Τα καθήκοντά μου τα ασκώ εδώ, δεν χρειάζομαι στη νότια Κύπρο ως επιπλέον μουφτής. Είμαι πρόεδρος των αρμοδιοτήτων των εκεί τζαμιών επίσης'', ανέφερε.

Είπε δε ότι από το 1974 και μετά, στις περιοχές που μένουν Ε/κ στα κατεχόμενα, διορίζονται ιερείς που εκτελούν τα καθήκοντά τους. Στο Ριζοκάρπασο, συνέχισε, υπάρχει και σχολείο και χαρακτήρισε προβοκατόρικη την πρόταση για προσκύνημα στις εκκλησίες που βρίσκονται σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα.

Ο κ. Αταλάι δήλωσε ότι ήθελε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές ώστε να δει τα τζαμιά που βρίσκονται εδώ και όταν είχε πει στον Αρχιεπίσκοπο, σε μια συνάντηση για τις θρησκείες που διοργανώθηκε από τη σουηδική Πρεσβεία στην Κύπρο και την Εκκλησία, ότι χρειάζεται ειδική άδεια για να περάσει από το οδόφραγμα, ο Μακαριώτατος φέρεται να του είπε: ''Εάν είναι η Αθήνα μακριά, αν θέλεις μπορείς να πας Λίβανο και από εκεί να έρθεις''.

Οσον αφορά δήλωση που φέρεται να έκανε ο Αρχιεπίσκοπος ότι ο λεγόμενος υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων δεν είναι θρησκευτικός ηγέτης, αλλά φέρεται σαν πολιτικός και αυτό αποτελεί αντίφαση, ο κ. Αταλάι είπε ότι, με βάση τη νομοθεσία των Ε/κ, τον αναγνωρίζουν ως τον Μουφτή της Κύπρου, αλλά η ε/κ πλευρά δεν του δίδει άδεια να έρθει και να δει τα τζαμιά και αυτό το χαρακτήρισε αντίφαση. Αυτά, ανέφερε, τα είπε και στον Αρχιεπίσκοπο.

Είχε ζητήσει, πρόσθεσε, άδεια για να περνούσε χτες στις ελεύθερες περιοχές, να μεταβεί στο τζαμί του Μπαϊρακτάρη, αλλά και για το Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα τη νύχτα Καντίρ (27η νύχτα του Ραμαζανιού, ιερή για τους μουσουλμάνους).

Οι Ε/κ, είπε, λένε τον ''βορρά'' κατεχόμενες περιοχές και τον ''νότο'' ελεύθερες, αλλά αυτοί στις υπό κατοχή περιοχές μπορούν να πηγαίνουν και να φεύγουν όποτε θέλουν, διερωτώμενος πώς είναι αυτή η κατοχή και λέγοντας ότι πρόκειται για τρομερή αντίφαση.

Στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, συνέχισε, του είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό να χρησιμοποιήσει ως μέσον μιαν άλλη χώρα για να δει τα τζαμιά στις ελεύθερες περιοχές και ο Μακαριώτατος του είχε απαντήσει ότι τον αναγνωρίζει ως τον Μουφτή της Κύπρου και πως, για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις διελεύσεις του, θα μιλούσε ο ίδιος στον Πρόεδρο Χριστόφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου