Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Είναι ο τομέας των ΜΚΟ της πΓΔΜ σπιλωμένος;

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/
Με ορισμένες οργανώσεις να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραπλάνηση του κοινού ή ότι εξυπηρετούν επιχειρήσεις και πολιτικά συμφέροντα, οι επικριτές απαιτούν μεγαλύτερη εξονυχιστική έρευνα.

photoΟ διεθνής οργανισμός διαλύθηκε το 2007. [IHC]

Μια διαμάχη για μια τοπική οργάνωση η οποία αυτοαποκαλέστηκε παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει προκαλέσει αντίλογο στην πΓΔΜ για τον τομέα των ΜΚΟ, κάνοντας έκκληση για αυστηρότερα πρότυπα και υπευθυνότητα.
Ο διεθνής οργανισμός ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν υπάρχει πλέον, έχοντας διαλυθεί το 2007 στον απόηχο οικονομικής απάτης και πτώχευσης. Αλλά η οργάνωση στην πΓΔΜ συνέχισε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες να χρησιμοποιεί το όνομα για τέσσερα χρόνια μετά τη διάλυση του οργανισμού, εγείροντας ερωτήματα για το σκοπό της καθώς επίσης και για τη θέση της.



"Είμαστε μία ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση και είμαστε νομικό πρόσωπο. Λαμβάνουμε χρήματα από τη Βουλγαρική Πρεσβεία, τη Σουηδική Επιτροπή του Ελσίνκι, και δίνουμε λογαριασμό σε αυτούς και στο κράτος", ανέφερε η Σλαβομακεδονική Επιτροπή του Ελσίνκι σε δήλωση.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την αντιπρόσωπο εγεγραμμένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Mιριάνα Στάνκοβιτς, η επιτροπή έχει αποτύχει στο τεστ διαφάνειας.
"Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε νομικά σωστό. Για να αποφύγει τις παρανοήσεις, η Σλαβομακεδονική Επιτροπή του Ελσίνκι θα πρέπει να πει ξεκάθαρα στο κοινό ότι ενεργεί ως ανεξάρτητη τοπική ΜΚΟ και όχι ως παράρτημα ενός διεθνούς οργανισμού που δεν υπάρχει πια", είπε στους SETimes.
Οι επικριτές αναφέρουν ότι το σκάνδαλο του Ελσίνκι απεικονίζει την κατάσταση του τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Καταλογίζουν ότι δημιουργήθηκαν σκοπίμως διάφορες ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της δεκαετίας του '90 για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις και τα συμφέροντα των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία.
"Το πιο γνωστό παράδειγμα κατάχρησης είναι η διοργάνωση απεργιών υπέρ των πολιτικών συμφερόντων", είπε ο αναλυτής Βέλε Μιτανόφσκι στους SETimes.
Ιδιαίτερα σκανδαλώδη παραδείγματα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την εδαφική αναδιοργάνωση της πΓΔΜ το 2004, είπε ο Μιτανόφσκι. "Πολλές ΜΚΟ εργάζονταν τότε εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης", είπε.
Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη από τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να είναι καίρια για την επιβίωση των εύθραυστων ΜΚΟ, είπε ο αρχισυντάκτης της κρατικής τηλεόρασης της πΓΔΜ, Ναούμ Στοϊλκόφσκι, στους SETimes.
"Τέτοιες ΜΚΟ τις εκμεταλλεύονταν, και ακόμα επιτρέπουν να τις εκμεταλλεύονται. Ακόμα και ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ έχουν εργαστεί πρόσφατα για την προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται υπό το πρόσχημα του δημόσιου τομέα. Πέρα από αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, τα συμφέροντα των πολιτών βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο κατώτατο σημείο των προτεραιοτήτων των ΜΚΟ", είπε ο Στοϊλκόφσκι.
Η κοινωνία των πολιτών σπιλώθηκε περαιτέρω από την πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο Βλαντιμίρ Μιλτσίν, επικεφαλής του παραρτήματος του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας Τζορτζ Σόρος της πΓΔΜ, ήταν κατάσκοπος της γιουγκοσλαβικής μυστικής αστυνομίας.
"Για να το πούμε με απλά λόγια, όταν οι χορηγοί δίνουν χρήματα, αυτοί που τα λαμβάνουν ούτε ρωτούν ούτε ενδιαφέρονται για την αξιοπιστία του χορηγού", είπε ο δημοσιογράφος Aλεξάνταρ Σπασόφσκι στους SETimes.
Ο Μιλτσίν έχει επικριθεί εντόνως από τα ΜΜΕ για φερόμενη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης με τα χρήματα του ιδρύματος.
Ο Νόμος για τις Εκλογές της πΓΔΜ διευκρινίζει σαφώς ότι οι ενώσεις πολιτών, οι ΜΚΟ, οι θρησκευτικές ομάδες και τα ιδρύματα δεν μπορούν να συμμετέχουν ή να χρηματοδοτήσουν προεκλογικές εκστρατείες με οποιοδήποτε τρόπο. Η κορυφαία αρθρογράφος Μίρκα Βελινόφσκα αναφέρθηκε σε αυτό που αποκαλεί "ΜΜΕ-μη-κυβερνητική" κατάχρηση από δυνάμεις αποφασισμένες να επιβάλλουν τις πολιτικές τους ατζέντες κατά τη διάρκεια των εκλογών του περασμένου Ιουνίου.
"Η πΓΔΜ εκτέθηκε κυριολεκτικά σε υψηλά επίπεδα "τοξικής" προπαγάνδας που πωλήθηκε από εξειδικευμένες οργανώσεις, ΜΚΟ, ειδικούς σε κάποιο τομέα και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς επαγγελματίες δημοσιογράφους", είπε. "Τέτοιες ημερήσιες διατάξεις κοστίζουν πολλά χρήματα, και αναμφισβήτητα δόθηκαν πραγματικά τεράστια ποσά 'μαύρου χρήματος'. Τα θεσμικα όργανα επιβολής του νόμου θα πρέπει να καταστρέψουν αυτή τη συνωμοσία, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό από την προπαγανδιστική τρομοκρατία".
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου