Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

«Μεταναστεύουν» στην Κύπρο οι Ελληνικές επιχειρήσεις

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Μπορεί και η οικονομία της Κύπρου να δοκιμάζεται, με αποτέλεσμα η Μεγαλόνησος να κάνει αγώνα δρόμου για να αποφύγει την προσφυγή στον EFSF και την υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά εξακολουθεί να τραβάει τις ελληνικές επιχειρήσεις.



Ακόμη και έτσι η Κύπρος θεωρείται για πολλούς Έλληνες που ζητούν εργασία και για τις εταιρείες ελκυστικός προορισμός, καθώς στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα με την ανεργία να καλπάζει, την ύφεση να επιμένει και την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να αλλάζει κάθε μήνα.
Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους 20 μήνες, περίπου 1.500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων μετέφεραν την έδρα τους στη Κύπρο. Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας της πρεσβείας μας στην Κύπρο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών επενδύσεων είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, το εμπόριο και οι κατασκευές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο το 2009 ήταν της τάξεως των 710,2 εκατ. ευρώ (κυρίως σύσταση κυπριακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων), αλλά κατά την τελευταία διετία η Κύπρος εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για ελληνικές εταιρείες.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγεγραμμένες 4.000 εταιρείες, εκ των οποίων 414 (ή το 10%) είναι ελληνικές. Oμως, ο αριθμός καταγράφεται σταθερά αυξητικός τους τελευταίους 22 μήνες ως προς το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για ανάληψη έργων στην Κύπρο. Ενώ το 2009 ήταν εγγεγραμμένες 59 εταιρείες, το 2010 ο αριθμός τους ανήλθε στις 248. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2011 ενεγράφησαν 107 νέες εταιρείες.
Συνολικά 99 εταιρείες ανέλαβαν την περίοδο 2009/πεντάμηνο 2011, έργα που προκηρύχθηκαν από το κυπριακό δημόσιο. Πρόκειται κυρίως για έργα πληροφορικής και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου