Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Έκθεση για το ευρωομόλογο προετοιμάζει η Κομισιόν

Από το ιστολόγιο http://xrimanews.gr/

XRIMANEWS.GRΣτο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι το θέμα του ευρωομολόγου ύστερα από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε πως η ΕΕ ίσως συντάξει προσχέδιο νόμου για την έκδοση ευρωομολόγων, το οποίο θα παρουσιάσει μαζί με έκθεση που θα αναλύει τη βιωσιμότητα των κοινών ομολόγων.
Υπέρ του ευρωομολόγου τάσσεται και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος ζήτησε επίσης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.



«Η Κομισιόν προσφέρθηκε να παρουσιάσει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα περιγράφει τη σχεδίαση συστήματος κοινής έκδοσης ευρωμολόγων», φέρεται να αναφέρει ο Όλι Ρεν σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση που του τέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο. «Η αναφορά θα συνοδεύεται, αν αυτό είναι απαραίτητο, από νομοθετικές προτάσεις», προσθέτει ο Όλι Ρεν, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο χρόνο που θα πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση.
«Τα ευρωομόλογα θα έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να αυξήσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης μέσα στις αγορές», προσθέτει ο επίτροπος της ΕΕ σημειώνοντας πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με το πώς θα επηρέαζε μια τέτοια πρωτοβουλία την κατάσταση της Ιρλανδίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους».
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Financial Times. Ο Ρέιντερς ζήτησε παράλληλα την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Την έκδοση ευρωομολόγου στηρίζουν και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, αλλά και ορισμένοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, ωστόσο η Γερμανία έχει εκφράσει επανειλλημένα την αντίθεσή της.

Αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγου τάσσεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ,
υποστηρίζοντας πως το ευρωομόλογο αποτελεί μια λύση βιτρίνας που στέλνει άσχημα μηνύματα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt» επισημαίνει πως η έκδοση ευρομολόγων «αποτελεί μεταφορά της πιστοληπτικής ικανότητας σταθερών οικονομικά κρατών σε κράτη με οικονομική αστάθεια».
Παράλληλα, εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο τα «προβληματικά» κράτη θα περιορίσουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ελλειμμάτων τους, υποστηρίζοντας πως τα ευρωομόλογα αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα και όχι τα αίτια.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναντηθούν την Τρίτη στο Παρίσι για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Στόχος της συνάντησης, όπως τόνισε εκπρόσωπος του Μπαρουέν, είναι «να τεθούν σε εφαρμογή» οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη γαλλογερμανική σύνοδο, δηλαδή το σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, η φορολογική σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας, ο δημοσιονομικός «χρυσός κανόνας» στην ευρωζώνη και η πρόταση για επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου