Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Από το ιστολόγιο http://www.elkeda.gr/

της Ειρήνης Λοιζίδου Νικολαίδου*
Για πολλοστή φορά το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης του Σώματος στη Σμύρνη τον προηγούμενο μήνα, εισηγήθηκε στην Επιτροπή των Υπουργών όπως συστήσει στις τουρκικές Αρχές να άρουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον εγκλεισμό στη φυλακή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων με την κατηγορία της τρομοκρατίας και να επιτρέψουν σε εκπροσώπους του Σώματος να επισκεφθούν μέλος του Κογκρέσου που βρίσκεται σε περιορισμό.



Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο και μονοπώλησε, ως συνήθως, τη συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής. Το θέμα ανακίνησε εκ νέου η αυτεπάγγελτη έκθεση τριών μελών της ολλανδικής αντιπροσωπίας στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προέρχονται, μάλιστα, από όλες της πολιτικές ομάδες του Σώματος. Η Τουρκία και η τοπική δημοκρατία στην Τουρκία υπήρξε αντικείμενο πληθώρας αποστολών αξιολόγησης από το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από τις αποστολές αυτές παρήχθησαν σωρεία εκθέσεων και εισηγήσεων προς την εν λόγω χώρα.
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η παράγραφος 9 της Έκθεσης/ Εισήγησης 301 (2011), με την οποία καλείται η τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει την Εισήγηση 229 (2007) του Κογκρέσου, με την οποία επιτρέπεται στα δημοτικά συμβούλια να χρησιμοποιούν γλώσσες εκτός από την τουρκική κατά την άσκηση δημόσιων καθηκόντων και λειτουργιών. Επιπλέον και με την τροποποίηση του Δημοτικού Νόμου επιτρέπεται στους Δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις χωρίς φόβο ότι θα παρθούν μέτρα εναντίον τους.
Αφορμή της εκ νέου συζήτησης του εν λόγω θέματος ήταν η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε αντιπροσωπία του Κογκρέσου να επισκεφθεί Δήμαρχο μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σε περιορισμό από το Δεκέμβριο του 2009, μαζί με άλλους 1500 Κούρδους αιρετούς τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν με κατηγορίες που αφορούν σε τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες, όμως, τους απαγγέλθηκαν μήνες μετά τη σύλληψη και κράτησή τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του Κογκρέσου ζήτησε από την τουρκική μόνιμη αντιπροσωπία στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπως διευθετήσει συνάντηση με το μέλος του Κογκρέσου, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας απεστάλησαν σωρεία επιστολών από αντιπροσώπους χωρών στους Τούρκους πρέσβεις των χωρών τους, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα. Οι χώρες μέλη του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύονται να προωθούν την τοπική δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές τις αρχές πρόταξαν και οι Ολλανδοί εισηγητές και προέτρεψαν τις τουρκικές Αρχές να διευθετήσουν, το συντομότερο δυνατό, συνάντηση μελών του Κογκρέσου με τη φυλακισμένη Δήμαρχο.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Τουρκία έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης την 9ην Αυγούστου 1946 και έχει εγκρίνει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης την 9η Φεβρουαρίου 1992, με ισχύ την 1 Απριλίου 1993. Η Ολλανδική εισήγηση έγινε πλειοψηφικά αποδεκτή μετά από έντονη συζήτηση με τους Τούρκους, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως κυριότερη δικαιολογία προς υποστήριξη και τεκμηρίωση της άρνησής τους, το γεγονός ότι το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Επιτροπής. Οι διακηρύξεις της Τουρκίας για την υιοθέτηση δημοκρατικών, ευρωπαϊκών, και διαφανών θεσμών και διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής θα πρέπει κάποια στιγμή να τύχουν και πρακτικής εφαρμογής.
ΠΗΓΗ: ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου