Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Τους «σκελετούς» των τραπεζών ψάχνουν «Ράμπο» της BlackRock

Από το ιστολόγιο http://www.newsbomb.gr/

Σε μακρά περίοδο σημαντικών ζημιών που μόνο για το 2011 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ, (ιστορικό ρεκόρ)εισέρχονται πλέον οι ελληνικές τράπεζες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το ζημιογόνο περιβάλλον θα διατηρηθεί και το 2012, λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοχές των πρόσφατων stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ελληνικές τράπεζες, με τις συνολικές ζημιές να ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα των κερδοφόρων μέχρι πρόσφατα ελληνικών τραπεζών άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές το 2010 όταν κατέγραψαν ζημιές 752 εκατ. ευρώ.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, αλλά και η διεξαγωγή από τη BlackRock της διαγνωστικής μελέτης για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων, το μέλλον του εγχώριου πιστωτικού συστήματος διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο.
Καταλυτικό ρόλο θα παίξει πλέον η γνωστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, από την επόμενη εβδομάδα έως το τέλος Αυγούστου που θα αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
Η BlackRock
Αναλυτές δεν αποκλείουν οι ζημιές του τραπεζικού κλάδου να «εκτοξευθούν», καθώς είναι πολύ πιθανό η BlackRock –μετά την αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών – να απαιτήσει το σχηματισμό νέων υψηλότερων προβλέψεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ΑΞΙΑ, προμελέτη εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock, που ξεκινάει τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, θα αναδείξουν την ανάγκη για σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων από το πιστωτικό ίδρυμα, συνολικού ύψους 10-12 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται νέες ζημιές-μαμούθ για τις τράπεζες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου