Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

O Όλι Ρεν στηρίζει Μπαρόζο

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/oikonomia/11427-o-oli-ren-sthrizei-mparozo

Στη φωτιά που άναψε η επιστολή του προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο με σκοπό να ξανανοίξει η συζήτηση για ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης, ο επίτροπoς Όλι Ρεν τον στηρίζει.
 
Ο Επίτροπος Όλι Ρεν υπερασπίστηκε την επιστολή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λέγοντας «πρόκειται για μια πάγια θέση μας η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης EFSF καθώς και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της». Ο κ.Ρεν συμπλήρωσε πως θα «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε κρίσεις και οι αγορές να μας σέβονται και να μας θεωρούν αξιόπιστους». Παραδέχθηκε πως υπάρχουν δυσκολίες να πείσουν τις αγορές ωστόσο τόνισε πως εργάζονται πυρετωδώς να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. Εντωμεταξύ μίνι τηλεφωνική διάσκεψη κορυφής θα έχουν μέσα στην ημέρα οι πρόεδρος Σαρκοζί, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουί Θαπατέρο. Την ανακοίνωση έκανε χθες βράδυ το Μέγαρο των Ηλυσίων χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το λόγο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, τη στιγμή μάλιστα που οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας βρίσκονται σε διακοπές .
 
Επανεξέταση του EFSF
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ ΜπαρόζοΌμως η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρώπη με τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται τώρα η Ιταλία και η Ισπανία, οι τεράστιες απώλειες στις ευρωαγορές, το μίνι κραχ της Γουόλ Στριτ και η βουτιά στα χρηματιστήρια της Ασίας έχουν ανησυχήσει τους ηγέτες της ευρωζώνης, Μάλιστα χαρακτηριστικό επ' αυτού είναι ότι χθες και προχθές ο Νικολά Σαρκοζί έχει συνεχείς επαφές με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
 
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό κλίμα ήρθε χθες και η επιστολή  Μπαρόζο, που επενέργησε ως κεραυνός εν αιθρία, Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών των 17 της ευρωζώνης, ζητώντας επί της ουσίας να ξανανοίξει η συζήτηση για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, «να εξεταστούν άμεσα όλοι οι παράγοντες που αφορούν στο EFSF και από το 2013 στο μόνιμο μηχανισμό ESM», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού επαρκούν για να καταπολεμήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης», αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής. Εκπρόσωπος διευκρίνισε αργότερα ότι ανάμεσα στα υπό επαναπροσδιορισμό σημεία είναι και τα κεφάλαια του μηχανισμού που ανέρχονται στα 440 δις ευρώ προτείνοντας την αύξησή τους.
 
«Πρωτίστως ενίσχυση ανταγωνιστικότητας»
 
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Sommer Pressekonferenz 2011Η επιστολή Μπαρόζο επικρίθηκε από την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, είπε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη. «Δεν έχουν περάσει εξάλλου ούτε δύο εβδομάδες από το συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, όπου ελήφθησαν καλές και με μακροπρόθεσμη οπτική ματιά αποφάσεις», τόνισε ο Ρέσλερ.
 
«Μια τέτοια συζήτηση μαζί με τους φόβους για νέα κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, θα προκαλέσει νέα αστάθεια στις αγορές». Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν.  Ο Ρέσλερ υπογράμμισε ότι τώρα, χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. «Αυτό είναι το καθήκον τους. Κι όταν αυξηθεί τότε θα ησυχάσουν οι αγορές. Γι αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε επειγόντως αυτό το μήνυμα σταθερότητας», είπε χαρακτηριστικά.

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου