Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ανησυχία μήπως «χαλάσει» το rollover λόγω άσχημου κλίματος στις αγορές

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Ανησυχία μήπως «χαλάσει» το rollover λόγω άσχημου κλίματος στις αγορές
Μεγάλη καχυποψία των ξένων διαχειριστών.Το ερώτημα ως προς το τι μπορεί να προεξοφλούν οι αγορές και το Χ.Α., διατυπώνουν οι επενδυτές.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στο Χ.Α. που κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού εκ μέρους της Ευρώπης στην κρίση χρέους, αφού ξέφυγε πια από τα ελληνικά σύνορα και έχει εξαπλωθεί, αγγίζοντας πλέον τον πυρήνα της Ευρώπης. Τα spreads και τα χρηματιστήρια των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών ακολουθούν πορεία τέτοια που καθιστούν δύσπιστους τους ξένους οίκους. Μάλιστα, πληροφορίες που επικαλούνται τραπεζικά στελέχη, αναφέρουν ότι σε αυτό το κλίμα και με αυτή την ψυχολογία πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει το rollover των ελληνικών ομολόγων.
 Mάλιστα, τα δεδομένα αλλάζουν, αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ταράσσει τις διακοπές των ηγετών της Ε.Ε., λέγοντας ότι για να λειτουργήσει ο περίφημος μηχανισμός EFSF απαιτούνται κεφάλαια τα οποία δεν έχει και πως οι αποφάσεις θα πρέπει να επισπευστούν. Ως γνωστό, για το θέμα αυτό επρόκειτο να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Οι αγορές πάντως, δεν κάμπτοναι, ούτε από τις δηλώσεις Τρισέ. Ενώ ανέμεναν ότι θα ανακοινώσει μέτρα παρεμβάσεις, αντ' αυτού έριξε λάδι στη φωτιά  αναγνωρίζοντας αφενός την κρισιμότητα της κατάστασης και ρίχνοντας αφετέρου το μπαλάκι των ευθυνών στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης καλώντας τες να λάβουν αυστηρά και απαρέγκλιτα δημοσιονομικά μέτρα. Μόνο γενικόλογες θεωρήσεις δεν ήθελαν να ακούσουν χθες οι αγορές και γι' αυτό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βεβαίως το Χ.Α., γκρεμίστηκαν...
Οι αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσαν την ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν υπακούει πλέον σε κανένα τεχνικό σημείο στήριξης. «Το εύθραυστο κλίμα των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τους φόβους που γεννά για την επενδυτική κοινότητα το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίση χρέους από τις οικονομίες των χωρών του Νότου προς ισχυρότερες χώρες, αναμένεται να διατηρήσουν συνολικά την έντονη μεταβλητότητα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με την πορεία των υπολοίπων διεθνών αγορών και την πορεία των spread των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας να διαμορφώνουν τις επικρατούσες τάσεις», σχολιάζει η Πήγασος Χρηματιστηριακή. «Στην περίπτωση», συνεχίζει, «που οι διεθνείς αγορές αντιδρούσαν θετικά σήμερα, οι σημαντικότατες πιέσεις που έχουν ασκηθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να οδηγούσαν σε υπεραπόδοση την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μολονότι το προαναφερθέν σενάριο δεν συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες πραγματοποίησης. Μολονότι τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου των εταιρειών χαρακτηρίζονται στην πλειοψηφία τους θετικά, το αρνητικό κλίμα αποτελεί ισχυρό εμπόδιο στην όποια προσπάθεια διαφοροποίησης τους».

Στ.Κ.Χαρίτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου