Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Όλι Ρεν: Αρχές Σεπτεμβρίου έτοιμο το ευρωπαϊκό σχέδιο «Ακατανόητες» οι επιθέσεις των αγορών σε Ιταλία και Ισπανία



Τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός της ευρωζώνης προκειμένου να οριστικοποιηθούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την 21η Ιουλίου, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.
«Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται ημέρα και νύχτα για να δώσουν "σάρκα και οστά" στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.



Παράλληλα, έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των κρίσεων στα κράτη-μέλη, μετά την αντίστοιχη εισήγηση του προέδρου της Κομισιόν Συγκεκριμένα, ο Όλι Ρεν εκτίμησε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η πραγματική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να παράσχει δάνεια.
Αναφερόμενος στις αναταραχές των τελευταίων ημερών, ο Ρεν τόνισε πως οι αγορές δεν αντέδρασαν «όπως αναμέναμε ή ελπίζαμε» στα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου. Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε εξάλλου ότι «το εύρος των αναταραχών στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά και νομισματική θεμελιώδη» και χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις επιθέσεις των αγορών σε Ιταλία και Ισπανία.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, ορισμένες από τις αιτίες των αναταραχών αυτών σχετίζονται με τις εξελίξεις εκτός ευρωζώνης. «Το επενδυτικό κλίμα έχει επηρεαστεί αρνητικά από τον αντίκτυπο των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ και από τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε.
Τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η πολιτική βούληση για την υπεράσπιση του ευρώ. «Από την αρχή της κρίσης οι ηγέτες της ευρωζώνης αποδείκνυαν πάντα ότι μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις και να το πράξουν σε μια συνεχόμενη, εξελισσόμενη κατάσταση», ανέφερε.
Έκθεση για το ευρωομόλογο το φθινόπωρο
Νωρίτερα, ο Όλι Ρεν είχε ανακοινώσει τη δημοσίευση εντός του φθινοπώρου μιας έκθεσης, η οποία θα εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων από μεμονωμένες χώρες με τη στήριξη ολόκληρης της ευρωζώνης.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια μελέτη σκοπιμότητας για την έκδοση τέτοιου είδους «ευρωομολόγων», μόλις τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συμφωνία - το Σεπτέμβριο - για «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» στην οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η έκθεση αυτή θα επικεντρώνεται στο κατά πόσο τα ευρωομόλογα μπορούν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις αγορές.
Ερωτηθείς για το εάν το EFSF χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «για να είναι αποτελεσματικό, το EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές». «Κατά συνέπεια» είπε, «χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους».
Τηλεφωνικές επαφές Σαρκοζί με Μέρκελ-Θαπατέρο
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα έχει το απόγευμα τηλεφωνικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο προκειμένου να εξετάσουν τη διεθνή κατάσταση.
Εκπρόσωπος του γραφείου του Σαρκοζί διευκρίνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με τους δύο ηγέτες. «Θα είναι δύο ξεχωριστές συζητήσεις. Θα γίνουν το απόγευμα. Δεν έχω πληροφορίες για την ακριβή ώρα», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, προσθέτοντας ότι ο Σαρκοζί παρακολουθεί «λεπτό προς λεπτό» την κατάσταση στις αγορές.
Ερωτηθείσα για το αν ο Σαρκοζί θα μιλήσει και με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία καθώς και για το αν θα συμπεριληφθεί το θέμα της Ιταλίας στις συζητήσεις, η εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για άλλες τηλεφωνικές επαφές του Γάλλου προέδρου.
Σημειώνεται ότι ο Σαρκοζί είχε χθες συνομιλίες και με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Έκκληση από Κίνα, Ιαπωνία για διεθνή συνεργασία
Την ίδια στιγμή, Κίνα και Ιαπωνία απευθύνουν έκκληση διεθνούς συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η έκκληση αυτή γίνεται υπό το φως της κατακόρυφης πτώσης που σημειώθηκε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street και συνεχίστηκε την Παρασκευή στις ασιατικές αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιασιχίκο Νόντα δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
«Συμφωνώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε σε δημοσιογράφους μια ημέρα μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στις διεθνείς χρηματαγορές με στόχο την ανακοπή της ανόδου του γεν και τη θωράκιση της οικονομίας. «Κάθε ένα πρόβλημα από αυτά είναι σημαντικό, αλλά το πώς θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί ανέφερε από την πλευρά του πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου