Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΕΚΤ: Συμφωνία επί της αρχής για αγορά ιταλικών, ισπανικών ομολόγων

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1256080
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε επί της αρχής να προβεί σε αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων εάν οι δύο χώρες προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος το ευρώ εκτινάχτηκε σε υψηλά ημέρας, ενώ η Wall Street περιόρισε δραματικά τις απώλειές της.

Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters η ΕΚΤ ζητά από τον Silvio Berlusconi να δεσμευτεί για fast track μεταρρυθμίσεις στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και να τροποποιήσει το ιταλικό Σύνταγμα ώστε να περιλαμβάνει διάταξη βάσεις της οποίας το ιταλικό δημόσιο θα έχει την υποχρέωση να καταρτίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η ΕΚΤ διευκρινίζει πως δεν έχει αγοράσει ακόμη ομόλογα της χώρας.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Reuters πως δεν γνωρίζουν τις προϋποθέσεις της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων της Ισπανίας.

Το ευρώ ενισχύθηκε έως τα 1,4247 δολάρια προτού υπαναχωρήσει στα 1,4208 δολάρια (+0,81%), ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανέκαμψε με άνοδο 230 μονάδων σε διάστημα μόλις 20 λεπτών.

Ο Berlusconi και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giulio Tremonti θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 20:00, ώρα Ελλάδος, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν το αντικείμενο θα είναι η συμφωνία με την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκούσαν πιέσεις στον Berlusconi να λάβει αποφάσεις έως τα τέλη της εβδομάδας ούτως ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να παρέμβει  στις αγορές ομολόγων στις αρχές της επόμενης.

Σύμφωνα με τις πηγές, η ΕΚΤ δεν διαπραγματεύτηκε απευθείας με τις κυβερνήσεις αλλά μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Herman Van Rompuy και του προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, αναφερόμενος στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ από τη ζώνη του ευρώ αρκέστηκε να σημειώσει ότι πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ή ενδείξεις σε σχέση με τις προθέσεις του.Υπογράμμισε πάντως ότι ποτέ δεν δήλωσε πως το πρόγραμμα είναι ανενεργό αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στο μέλλον.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου