Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τραυματισμοί και συλλήψεις στο Κάιρο

Από το protothema
 
Περίπου 30 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί στο Κάιρο σήμερα - Σάββατο, από τη ρίψη σφαιρών καουτσούκ από τις δυνάμεις ασφάλειας, εν μέσω χρήσης πολλών δακρυγόνων, με σκοπό να εμποδιστεί καθιστική διαμαρτυρία εναντίον της διακυβέρνησης των στρατιωτικών, αναφέρουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει και συλλήψεις, χωρίς καμία επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής.

Σκοπός των διαδηλωτών ήταν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία είναι "σύμβολο εξέγερσης", στο κέντρο του Καΐρου. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του υπουργού των Εσωτερικών, αλλά και των στρατιωτικών στην κυβέρνηση. Έριχναν, κατά καιρούς, πέτρες στις δυνάμεις ασφάλειας. Η δημόσια τηλεόραση αναφέρθηκε σε "πέντε συλλήψεις", στον εμπρησμό οχήματος της αστυνομίας από τους διαδηλωτές.

Απο την πλευρά του, το αντιπολιτευτικό κίνημα "6η Απριλίου" καταδίκασε, σήμερα, τη "βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών" κατά των διαδηλωτών. "Καταδικάζουμε τις ωμότητες των αστυνομικών, σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ, τη συστηματική χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών". Το ίδιο κίνημα κρίνει "ομιχλώδες" το σχέδιο, που έχουν τώρα οι στρατιωτικοί, ώστε να γίνει η παράδοση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση. Ζητείται η δημοσιοποίηση από τους στρατιωτικούς ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για αυτήν.

Επίσης, το κίνημα "6η Απριλίου" ζητεί να απορριφθούν οι προτεινόμενες συνταγματικές τροπολογίες, που επιτρέπουν ενεργό ρόλο των στρατιωτικών στη νομοθετική λειτουργία. Οι στρατιωτικοί ανέλαβαν τη διακυβέρνηση αμέσως μόλις ανατράπηκε --μετά από δεκαετίες στην αιγυπτιακή προεδρία-- ο Χόσνι Μουμπάρακ, την 11η Φεβρουαρίου φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου