Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μετά τον τραγέλαφο των Καννών που μας έφερε στην έξοδο από το ευρώ Δεν φεύγει ο Παπανδρέου και επιμένει στην ψήφο εμπιστοσύνης!



Από το protothema

Κανονικά προχωρά ο Γιώργος Παπανδρέου στην διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το ξεκαθάρισε αυτό στ διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν διαδικασίες συνεννόησης με τη ΝΔ προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο τόπος.
Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για να απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι οι συναινετικές διαδικασίες θα ακολουθήσουν.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία ούτως ώστε και οι συναινετικές διαδικασίες να προχωρήσουν και να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών η δανειακή σύμβαση  αλλά και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης.

Πάντως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πιο αποστασιοποιημένος σε σχέση με το δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι «η απόφαση για το αν ή  όχι θα κάνουμε δημοψήφισμα ήταν και είναι δική μας. Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι δικό μας θέμα».

«Το δημοψήφισμα είναι η απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας. Εμπιστεύομαι τη σοφία και την ωριμότητα του ελληνικού λαού. Πιστεύω βαθιά στη δημοκρατία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι όταν ανακοίνωσε το  δημοψήφισμα, «ο πολίτης είδε ότι όχι μόνο τον υπολογίζουμε αλλά του δίνουμε το λόγο»

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «θα βάζαμε ως ερώτημα την έγκριση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αλλά ουσιαστικά αν η απάντηση ήταν «όχι» τότε ουσιαστικά οι εταίροι μας θα έβλεπαν ότι αρχίζει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Την ίδια ώρα, εξέφρασε έκπληξη για την αντίδραση των εταίρων μας με αφορμή την πρόταση για δημοψήφισμα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε έκπληξη. Έκπληξη μου έκανε εμένα το γεγονός, ότι υπήρξε έκπληξη», σημείωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ». Δεν το θέτουμε εμείς, διευκρίνισε, «αλλά έχει τεθεί επί τάπητος εκ των πραγμάτων, και όσοι δεν το κατανοούσαν, όταν το λέγαμε, μας αποκαλούσαν "εκβιαστές", ότι θέτουμε ανύπαρκτα διλήμματα».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι εμείς είμαστε έτοιμοι να πάμε στη ψήφιση της συμφωνίας χωρίς να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις».

«Θέλω να χαιρετήσω τη σημερινή στάση του Αντώνη Σαμαρά», είπε στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:   «Ελπίζω ότι από εδώ και πέρα άσκοπα "όχι" δεν θα ακούσουμε. Θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τη ΝΔ για να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου