Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Wall: Νέα εβδομάδα, νέα ψυχολογία

Dow11.523,01291,23 2,59%  



  Nasdaq2.527,3485,83 3,52%  

Η Wall Street σήμερα
Aπό το capital.gr
 
Ημέρα καλύτερης απόδοσης σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα για το αμερικανικό χρηματιστήριο κηρύσσεται η Δευτέρα, χάρη στις ανανεωμένες προσδοκίες για πιο δυναμική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αλλά και στις πωλήσεις-ρεκόρ στην έναρξη των εορταστικών προσφορών στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν το ποσό-ρεκόρ των 52,4 δισ. δολαρίων την Ημέρα Ευχαριστιών και το τριήμερο που ακολούθησε. «Περιμέναμε ισχυρή ανταπόκριση στο άνοιγμα των καταστημάτων την Μαύρη Παρασκευή, αλλά δεν ξέρω κανέναν που να περίμενε τόσο ισχυρή ανταπόκριση», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Ellen Davis στο ραδιόφωνο του ABC News.

Σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδίας, 226 εκατ. καταναλωτές επισκέφθηκαν φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του τετραήμερου για να εκμεταλλευτούν τις προσφορές των λιανοπωλητών, που αντιστοιχεί σε άνοδο κατά 14 εκατ. συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

"Περισσότεροι καταναλωτές από ποτέ κυνήγησαν τις προσφορές της Μαύρης Παρασκευής, μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη για την οικονομική ανάκαμψη", σχολιάζει ο Matthew Shay, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 291,23 μονάδες (2,6%) κλείνοντας στις 11,523,01 μονάδες. Με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 27 Οκτωβρίου, ο δείκτης έσπασε το πτωτικό σερί των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων. Και οι 30 μετοχές του Dow Jones ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε ανοδικό έδαφος, με την Alcoa να ηγείται των κερδών (+5,7%).

O S&P 500 κέρδισε 33,88 μονάδες (2,9%) στις 1.192,55 μονάδες, που αποτελεί επίσης την καλύτερη επίδοση από τις 27 Οκτωβρίου. Ποσοστό άνω του 95% των μετοχών του δείκτη έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ από τους κλάδους που απαρτίζουν το δείκτη, την καλύτερη επίδοση σημείωσαν οι μετοχές πρώτων υλών.

Από την καταναλωτική έξαρση των ημερών επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι εταιρείες τεχνολογίας, χαρίζοντας στον δείκτη Nasdaq τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα τριών μηνών. Ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 85,83 μονάδων (3,5%) φτάνοντας τις 2.527,34 μονάδες.

Η μετοχή της Amazon σημείωσε άλμα 6,44%, καθώς η σημερινή ημέρα, γνωστή και ως “κυβερνο-Δευτέρα”, αποτελεί την πιο δραστήρια ημέρα για το online εμπόριο λόγω των σημαντικών εκπτώσεων από τις εταιρείας διαδικτυακών πωλήσεων. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα πως οι πωλήσεις την «Μαύρη Παρασκευή» του ηλεκτρονικού αναγνώστη βιβλίων τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Στο μεταξύ, το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 13,27% ή 0,29 δολαρίων στα 2,45 δολάρια.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφιών πρακτορείων που κάνουν λόγο για πιθανό σχέδιο στήριξης της Ιταλίας από το ΔΝΤ, τα οποία ωστόσο διαψεύδονται σήμερα από αξιωματούχους του Ταμείου.

Άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επερχόμενη συμφωνία αναφορικά με τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF ή για σχέδια που θα οδηγήσουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης σε μεγαλύτερο βαθμό ολοκλήρωσης, ωστόσο, όπως σχολιάζουν αναλυτές της Credit Agricole, όλα τα παραπάνω παραμένουν ανεπιβεβαίωτα και ως εκ τούτου το περιθώριο απογοήτευσης των αγορών είναι μεγάλο.

Σήμερα πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama πραγματοποίησε συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά το τέλος της οποίας δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι σε ετοιμότητα να βοηθήσουν τους ηγέτες της Ευρώπης για την επίλυση της κρίσης. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά στην κατεύθυνση αυτή, αφού η επίλυση της κρίσης "έχει τεράστια σημασία για τις ΗΠΑ".


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου