Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Χαρίζουν νέα άνοδο στην Wall Street τα θετικά μάκρο



  Dow12.169,6561,91 0,51%  



  Nasdaq2.599,4521,48 0,83%  

Η Wall Street χθες
Απουσία αρνητικών ειδήσεων από την Ευρώπη, οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου καταπιάστηκαν από τα θετικά μάκρο στοιχεία των ΗΠΑ για να κλείσουν κοντά σε υψηλά ημέρας. Τρίτη διαδοχική άνοδος για τους Dow Jones και S&P 500, εν μέσω περιορισμένου τζίρου συναλλαγών. Στην πρώτη γραμμή της ανόδου οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου που, μαζί με τις μετοχές ενέργειας, επιδόθηκαν σε μίνι ράλι τις τρεις τελευταίες ημέρες συναλλαγών.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 61,91 μονάδες (0,57%) κλείνοντας στις 12.169,65 μονάδες. Από τις αρχές του 2011 και 5, μόλις, ημέρες συναλλαγών πριν τη λήξη του έτους, ο δείκτης ενισχύεται 5,1%.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 21,48 μονάδων (0,8%) φτάνοντας τις 2.599,45 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 2% από τις αρχές του έτους.

O S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,28 μονάδων (0,8%) στις 1.254 μονάδες. Οι 392 από τις 500 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Από τις αρχές του 2011 ο ευρύτερος δείκτης σημειώνει οριακή πτώση 0,3%.

Στο μεταξύ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 2% στα 2,04 δολάρια.

Αναλυτικά στα μάκρο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 4 χιλ. στις 364.000 ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν αύξηση κατά 14 χιλ. στις 380 χιλ.

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 69,9 μονάδες από 67,7 μονάδες στα μέσα του ίδιου μήνα και από 64,1 μονάδες στο τέλος Νοεμβρίου ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 68 μονάδες.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και τα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη leading indicators, ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα μετά το άλμα του 0,9% που σημείωσε τον Οκτώβριο. Ήταν η έβδομη διαδοχική άνοδος του δείκτη. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,3% του δείκτη.

Δεν φαίνεται να πτόησε αντίθετα την επενδυτική ψυχολογία η πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ. Η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε με ρυθμό μικρότερο των αρχικών εκτιμήσεων το γ΄ τρίμηνο του έτους μετά την καθοδική αναθεώρηση των καταναλωτικών δαπανών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου με βάση την τρίτη έκθεση του αμερικανικού υπουργείο Εμπορίου για την οικονομία. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις του το υπουργείο είχε αναφέρει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

Πτώση κατέγραψε το Νοέμβριο ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας που καταρτίζει η Chicago Fed παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης υποχώρησε στις -0,37 μονάδες από τις -0,11 τον Οκτώβριο ενώ ο κινητός μέσος τριών μηνών διατηρήθηκε στις -0,24 μονάδες.

Στις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις, tο δ.σ. της Yahoo εξετάζει μια συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της στην Alibaba Group και της ιαπωνικής θυγατρικής της ξανά προς τους κατόχους πλειοψηφίας, σε μια περίπλοκη συμφωνία που εκτιμάται στα 17 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν.

Όπως επισημαίνει το CNBC επικαλούμενο δημοσίευμα των New York Times, εάν το δ.σ., το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, τελικά εγκρίνει την προτεινόμενη συμφωνία, ίσως απορρίψει ξεχωριστές επενδυτικές προτάσεις από τις Silver Lake και TPG Capital.


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου