Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμη διαπραγμάτευση στις 13 Ιανουαρίου για το PSI Η αγωνία κτυπάει “κόκκινο” για το ελληνικό χρέος

Σε ένα  πάρα πολύ  σκληρό παιχνίδι «Bras De Fer» μεταξύ IMF και IIF εδώ και 20 ημέρες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ελληνικό  PSI(απομείωση του δημόσιου ελληνικού χρέους). Ένα παιχνίδι για πολύ  γερά νεύρα και δυνατούς παίχτες. Ένα παιχνίδι με επίκεντρο την ελληνική πλευρά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο που δίνει μάχη με τον χρόνο κολλημένο κυριολεκτικά στο ακουστικό του και σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής του IIF Charles Dallara. Παλαιό φίλο και γνώριμο από προηγούμενες μεταξύ τους συνεργασίες,  ο οποίος τον ενημερώνει διαρκώς -πολλές φορές δυο και τρεις φορές την ημέρα - για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα προβλήματα, τις δυσμενείς κατά περίπτωση εξελίξεις(αποχωρήσεις από τις διαπραγματεύσεις εκπροσώπων διαφόρων τραπεζικών fund όπως της Ισπανίας και άλλων που φαίνεται πως τελικά θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις πριν την ολοκλήρωσή τους με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει) αλλά και τις καθημερινές εντάσεις-μεταξύ IMF & IIF που επικρατούσαν μέχρι και το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, όταν ξαφνικά οι διαπραγματεύσεις φάνηκε προς στιγμή να  σημείωνουν μια ελάχιστη πρόοδο.


Πρόοδο που  έχει να κάνει με  εμφανή οπισθοχώρηση  των εκπροσώπων του IMF που είχαν φτάσει-εδώ και πολλές ημέρες - να ζητούν κούρεμα μέχρι και 80% !  Αίτημα που αν τελικά ισχύσει, αυτό πρακτικά  σημάνει ότι τινάζεται στον αέρα η συμφωνία- άρα και όλα όσα την συνοδεύουν δηλαδή η υπέρ δόση των 80 δισ.

Από την πλευρά του το IMF, με σειρά διαρροών προς τον αμερικάνικο και διεθνή Τύπο-κυρίως προς την WSJ-  πιέζει για μεγαλύτερο κούρεμα το οποίο θα ξεπερνά και το 75% αγγίζοντας το 80%. Γεγονός και    εξέλιξη που μοιραία(αν συμβεί) θα σημάνει για την Ελλάδα πιστωτικό γεγονός δηλαδή άτακτη πτώχευση αλλά χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα σημαίνει και επιστροφή στην δραχμή, αφενός και, αφετέρου, άμεση ενεργοποίηση της συμφωνίας της δανειακής σύμβασης –ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1- και ειδικά των άρθρων(4 και 14)  που αφορούν τις εμπράγματες εγγυήσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Αρκεί να θυμηθούμε  μόνο τι ζητούσαν όταν ήταν σε εξέλιξη  αυτή η συζήτηση, περί εμπράγματων  εγγυήσεων, διάφορες χώρες. Μέχρι και  τον Παρθενώνα είχαν βάλει  στο σφυρί εκτός από τα ελληνικά νησιά! 

Η θέση του  ΔΝΤ βρίσκει σθεναρά αντίθετους τον Charles Dallara  και συνολικά τους εκπροσώπων των τραπεζών(IIF) οι οποίοι εμμένουν στην συμφωνία της 26ης /27ης Οκτωβρίου. Ένα σκληρό παιχνίδι με σενάρια και αναλύσεις καταστροφολογίας για την Ελλάδα που ενισχύουν τα παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας που παίζονται καθημερινά στις διεθνείς  αγορές.

Οι  παρεμβάσεις Νταλάρα

Όλα αυτά ανάγκασαν  τρεις  φορές μέχρι σήμερα, από  την αρχή των διαπραγματεύσεων, τον  επικεφαλείς του IIF Charles Dallara  να παρέμβη, με ανακοινώσεις και προσωπικές δηλώσεις, δείχνοντας αφενός το σκληρό παρασκήνιο που εξελίσσεται ειδικά κατά την τελευταία προχθεσινή του ανακοίνωση όταν στην Ουάσιγκτον την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Ιανουαρίου ανέβηκαν οι τόνοι αναγκάζοντας τον κ. C. Dallara να εκδώσει την 3η κατά σειρά ανακοίνωση του.

Μια ανακοίνωση που στόχο είχε  αφενός  να καθησυχάσει  την Ελληνική πλευρά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό  που δικαιολογημένα έχει θορυβηθεί και αφετέρου να στείλει  ένα   ηχηρό μήνυμα προς το IMF και τους κύκλους που προωθούν τα σενάρια καταστροφολογίας με κούρεμα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο του 50% και όσων  προβλέπει η συμφωνία της 26ης / 27ης Οκτωβρίου εξ’ ού και η συνεχής επίκληση εκ μέρους του κ. Dallara  αυτής της συμφωνίας.

Παράλληλα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Τσαρλς Νταλάρα είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ  ο οποίος φαίνεται, ακριβώς γιατί  για ευνόητους λόγους η Γαλλία δεν θέλει την πτώχευση της  Ελλάδος και φέρεται, κατά τον  ίδιο τον επικεφαλής του IIF, να έχει βοηθήσει αρκετά.  Δεν αποκλείεται,  μάλιστα, ο κ. Νταλάρα τα προσεχή 24ωρα - και πάντως πριν τις 16 Ιανουαρίου - να επισκεφθεί τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ στο Παρίσι αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ στην  Γερμανία ή τις Βρυξέλλες   προκειμένου να ζητήσει την αποφασιστική και καθοριστική παρέμβαση τους.

Κρίσιμη συνάντηση

Η ημερομηνία που θα κρίνει ουσιαστικά την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι η  Παρασκευή 13 Ιανουαρίου όπου στην συνάντηση  που θα υπάρξει μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών –IMF & IIF κτλ. “Ίσως αν εκεί δεν επιτευχθεί τελική και οριστική αμετάκλητη συμφωνία για το ύψος της απομείωσης του ελλ. Δημόσιου χρέους, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το 50%  με βάση και την δραματική συμφωνία της νύχτας της 26ης ξημερώματα 27ης Οκτωβρίου, τότε τινάζονται όλα στον αέρα και η Ελλάδα πάει σε άτακτη ολική χρεοκοπία με ότ,ι αυτό συνεπάγεται”  είναι φράση του κ. Νταλάραμια από τις τελευταίες  ημέρες του Δεκεμβρίου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στο διάστημα που θα προηγηθεί, αρχής γενομένης  από την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου,  ο κύκλος των συνομιλιών μεταξύ των  εμπλεκομένων για την διαπραγμάτευση απομείωσης κατά 50% όπως έχει συμφωνηθεί  του ελληνικού δημόσιου χρέους,  θα ενταθεί και εν τέλει θα  δρομολογήσει εξελίξεις ακόμη και  για το μέλλον του ευρώ αφού οποιαδήποτε  δυσμενής εξέλιξη θα αναπόφευκτα  θα επηρεάσει Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και, ίσως, Γαλλία.

Όλα αυτά όταν εκπρόσωπο  γαλλικών τραπεζών – όπως ο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας BNP Paribas, Μποντουάν Προτ – αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση οδεύει προς συμφωνία ανάμεσα στους ιδιώτες επενδυτές και την ελληνική κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου