Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η Μέρκελ στηρίζει το Γερμανό πρόεδρο των 500.000 ευρώ!



Η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να τρέφει "υψηλή εκτίμηση" στο πρόσωπο του Κρίστιαν Βουλφ, δήλωσε εκπρόσωπός της χθες, παρά το ότι οι επικρίσεις στο πρόσωπό του συνεχίζονται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε συγγνώμη για το τηλεφώνημα με το οποίο αποπειράθηκε να εμποδίσει μια εφημερίδα να δημοσιεύσει άρθρο που τον έθιγε.

   

Ο σάλος σχετικά με τον Βουλφ, η σύγκρουση του οποίου με την εφημερίδα Bild άρχισε πριν από τρεις εβδομάδες, απειλεί να πλήξει και την ίδια την Μέρκελ, η οποία τον είχε προτείνει για το θώκο.

   

Ο 52χρονος Βουλφ ζήτησε συγγνώμη διότι δεν αποκάλυψε ότι είχε λάβει δάνειο με ευνοϊκούς όρους από επιχειρηματίες φίλους του για να αγοράσει ένα σπίτι και παραδέχθηκε ότι το "συναισθηματικό" ηχητικό μήνυμα που άφησε στον διευθυντή της Μπιλντ επιχειρώντας να εμποδίσει την δημοσίευση σχετικού άρθρου αποτέλεσε "σοβαρό λάθος".

   

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι η καγκελάριος καλωσόρισε τις εξηγήσεις που έδωσε δημόσια ο Βουλφ στη συνέντευξή του σε ώρα υψηλής τηλεθέασης σε δύο γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ταυτόχρονα θεωρώντας τις "ένα σημαντικό βήμα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού" στο πρόσωπό του. Πρόσθεσε ότι η καγκελάριος τρέφει "υψηλή εκτίμηση" στον άνθρωπο και στον πρόεδρο Βουλφ.

   

Ο διευθυντής της Μπιλντ Κάι Ντίκμαν κάλεσε τον Βουλφ να του επιτρέψει να δημοσιοποιήσει απομαγνητοφωνημένο το μήνυμα που του είχε αφήσει την 12η Δεκεμβρίου. Ο Ντίκμαν έστειλε την απομαγνητοφώνηση στον Βουλφ χθες, σημειώνοντας ότι δεν θα την δημοσιεύσει χωρίς τη συναίνεσή του.

    Ο Βουλφ και η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία συγκρούονται πλέον και για το εάν ο πρόεδρος --που λέει ότι ήταν κουρασμένος, οργισμένος και "απλά ανθρώπινος"-- απλώς ζήτησε να καθυστερήσει η δημοσίευση του άρθρου για 24 ώρες ώστε να προετοιμάσει την απάντησή του ή απαίτησε να μην δημοσιευθεί ποτέ. 

  

Αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν δει μέρος της απομαγνητοφώνησης.

   

Ο Κούνο Χάμπερμπους, παραγωγός του τηλεοπτικού δικτύου NDR που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα, είπε πως ο Βουλφ ζήτησε να αναβληθεί η δημοσίευση, αλλά στην διάρκεια της κλήσης απείλησε επίσης να μηνύσει την Μπιλντ. Ο Χάμπερμπους προέβλεψε ότι το περιεχόμενο του μηνύματος θα διαρρεύσει μέσα στο σαββατοκύριακο.

   

Στην διάρκεια της υπόθεσης, η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες, η Μέρκελ έχει στηρίξει επανειλημμένα τον πρόεδρο καλώντας παράλληλα τον Βουλφ να χειριστεί το θέμα ο ίδιος.

    Εάν ο πρόεδρος, τα καθήκοντα του οποίου είναι κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικά, αναγκαστεί να παραιτηθεί, η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα.

  

Ο Βουλφ επέστρεψε χθες Παρασκευή στα καθήκοντά του.

   

Ωστόσο τα προβλήματά του πολλαπλασιάστηκαν, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ασκήθηκε αγωγή σε βάρος του και του ζητούνται 1,8 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τις πράξεις του ενόσω ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen. Μια ομάδα 67 τραπεζών και επενδυτών άσκησαν αγωγή εναντίον του Βολφ και άλλων τεσσάρων πρώην διευθυντικών στελεχών της Φολκσβάγκεν στην Καρλσρούη.

  

Το διάστημα που ο Βουλφ ήταν πρωθυπουργός στην Κάτω Σαξονία, στην οποία ανήκει το 20% της VW, ήταν στο διοικητικό της συμβούλιο, ως το 2010. Ο ίδιος και άλλα τέσσερα στελέχη του ΔΣ της εταιρίας κατηγορούνται στην αγωγή ότι παρέμειναν "σιωπηλοί και άπραγοι" ενόσω η Porsche κατέγραψε μεγάλα κέρδη όταν είχε ανακοινώσει το 2008 ότι σχεδίαζε να αγοράσει την Φολκσβάγκεν, κάτι που δεν έγινε τελικά.

   

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Γερμανών θέλουν ο Βουλφ να παραμείνει πρόεδρος. Η μία, της Infratest Dimap, ανέφερε ότι το 56% των ερωτηθέντων τον υποστηρίζει ενώ το 41% λέει ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί. Μια δεύτερη, του ινστιτούτου Forsa, έδειξε ότι το 50% τον υποστηρίζει ενώ το 43% τάσσεται υπέρ του να παραιτηθεί. Ωστόσο μόλις το 36% τον θεωρεί αξιόπιστο.


 ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου