Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Στα "κόκκινα" υποδέχθηκε το ΧΑ το 2012

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital

Πτωτική υπήρξε η πρώτη συνεδρίαση του έτους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς τα κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα προδιαγράφουν ένα αβέβαιο α’ τρίμηνο και εμποδίζουν την ελληνική αγορά να ευθυγραμμιστεί με τις τάσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Με απώλειες 2,20% και κοντά στο χαμηλό ημέρας ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τον δείκτη των τραπεζών, ενώ στο «κόκκινο» έκλεισε τη διαπραγμάτευση η πλειονότητα των τίτλων του FTSE20, με εξαίρεση τις μετοχές των MIG και Coca-Cola 3E αλλά και της Τρ. Κύπρου που έκλεισε αμετάβλητη.

Το κλίμα στο ελληνικό ταμπλό παρέμεινε υποτονικό, με «φόντο» την αργία σε Wall Street και Λονδίνο, αλλά και με το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφεται στην επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και στο διαφαινόμενο νέο «θρίλερ» για την εκταμίευση την επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.



«Εν μέσω απαισιοδοξίας για την διεθνή οικονομία την επόμενη χρονιά, οι πρώτοι τρείς μήνες του 2012 είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την Ελληνική οικονομία» σχολίαζε σήμερα στο πρωινό της report η Marfin Analysis, «καθώς η κυβέρνηση καλείται να μειώσει το βάρος του χρέους μέσω της εφαρμογής του προγράμματος του PSI Plus, να υπογράψει νέο δάνειο με την Ευρωζώνη, να αποκτήσει τον έλεγχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές».

«Με βάση αυτή την αβέβαια εικόνα, περιμένουμε οι επενδυτές να συνεχίσουν την στάση αναμονής για τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους» σημείωσε η χρηματιστηριακή.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 673,71 μονάδες με απώλειες 0,99%, μετά από διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου και αφού βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό έως και 1,44%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, παρά τα κέρδη έως 1,45% ενδοσυνεδριακά, η συνεδρίαση έκλεισε με απώλειες 2,20% στις 257,07 μονάδες και μια «ανάσα» από τα χαμηλά ημέρας.

Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 10,12 εκατ. τεμαχίων αξίας 11,32 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 72 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 47 ενισχύθηκαν και 156 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Αναλυτικά στον FTSE20, θετικό κλείσιμο σημείωσαν μόνο οι μετοχές των MIG και Coca-Cola 3E, ενισχυμένες 0,90% και 0,60% στα 0,376 και 13,33 ευρώ, ενώ αμετάβλητη στα 0,61 ευρώ ολοκλήρωσε η Τρ. Κύπρου.

Σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Eurobank και Alpha Bank υποχωρώντας 7,12% και 5,20%, με απώλειες 3,83% και 2,78% ακολούθησαν οι Μυτιληναίος και ΟΤΕ στα 3,01 και 2,80 ευρώ, ενώ σε 2,47% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της ΕΤΕ στα 1,58 ευρώ.

Πάνω από 2% υποχώρησαν επίσης οι τίτλοι των Τρ. Πειραιώς, Motor Oil και Jumbo, πάνω από 1% οι ΚΑΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ (στα 3,74 ευρώ) και ΟΠΑΠ (στα 6,74 ευρώ), ενώ με μικρότερες απώλειες ακολούθησαν οι ΕΛΠΕ, Marfin Popular Bank, Βιοχάλκο και Τ.Τ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου