Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η «μυστική» ιστορία του Δίολκου Καταιγισμός από απάτες ρημάζει το αρχαίο μνημείο

Της  Σοφίας Λοβέρδου 
δημοσιογράφου, μέλους της   ΕΣΠΗΤ

Διεθνής έκκληση για τη σωτηρία του Δίολκου με υπογραφές από 121 χώρες:
http://www.thepetitionsite.com/takeaction/870/477/005/

Μια ματιά στον Αρχαίο Δίολκο, αρκεί να ρίξει φως…  στην ιστορία της μεταπολίτευσης.  Η δυτική άκρη του περίφημου τεχνικού έργου της αρχαιότητας, γνωστού για τη μεταφορά πλοίων πάνω από τη στεριά του Ισθμού ανασκάφηκε μεταξύ 1956-1960, αλλά από τότε ένα μεγάλο μέρος της, που προχωρά κοντά στον Κορινθιακό παράλληλα με το κανάλι, έχει ρημάξει από τα κύματα κι από τα απόνερα των πλοίων.

Απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’80, παρόλο που είχε ήδη σοβαρή φθορά, το πολύπαθο μνημείο βρέθηκε μπλεγμένο σε μια σειρά από απάτες και από μελέτες-φούσκα της Διώρυγας, που υποτίθεται ότι αφορούσαν όλο το μήκος του καναλιού.  Κι όταν λέμε Διώρυγα, η ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγος Κορίνθου) λειτουργούσε και λειτουργεί  υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργού Οικονομικών». 



Σε κάθε ερώτηση για την προστασία του Δίολκου, χωρίς να αναφέρει ότι υπήρχε συνεννόηση με τους επιτήδειους της Διώρυγας, το Υπουργείο Πολιτισμού έδειχνε με αυταρέσκεια και πονηρία προς την ΑΕΔΙΚ, αφήνοντας το μνημείο να διαλύεται. Μάλιστα φαίνεται ότι είχαν παράνομα μοιράσει τις ευθύνες σε προστασία από τη θάλασσα – που υποτίθεται ότι ΔΕΝ ήταν έργο του ΥΠΠΟ – και καθαρά αρχαιολογική δουλειά, που θα αναλάμβανε το ΥΠΠΟ όταν και ΑΝ έμπαιναν σε εφαρμογή οι … μη εφαρμόσιμες μελέτες της Διώρυγας! Οι αρχαιολόγοι της συμφοράς, εκπλήρωναν τον «επιστημονικό» τους ρόλο δίνοντας αναληθείς περιγραφές της διάβρωσης και του ίδιου του μνημείου.



Και οι μεν απάτες μπορεί να ποικίλουν, όμως πάντα... συγχωρούνται, για να δώσουν τη θέση τους σε φρέσκες. Με τον Εισαγγελέα εδώ και χρόνια στο κατόπι του, κάθε τόσο το ΥΠΠΟ καλεί το ΚΑΣ και βγάζει δήθεν μια καινούρια γνωμοδότηση για τη σωτηρία του Δίολκου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται μάλλον για κεκαλυμμένα συμβόλαια θανάτου. Κύριο μέλημα είναι να καλυφθούν οι απάτες που εξακολούθησαν να στήνονται με τη βοήθεια και της πολλαπλά εμπλεκόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης.
Φαίνεται ότι οι «αρμόδιοι» έχουν βρει την τέλεια συνταγή καταστροφής: να ενσωματώνουν στις δήθεν αποφάσεις προστασίας τόσες ανοησίες, ώστε να είναι σίγουροι ότι θα σκοντάψουν στη συνέχεια.




Περισσότερα στοιχεία:

Σύντομα βίντεο, πληροφορίες και λινκ: www.youtube.com/user/sofiagreek
Εκτενές άρθρο (Δεκέμβριος 2011): http://ermisaggelioforos.blogspot.com/2011/12/blog-post_225.html
Diolkos Gallery (εικόνες άλλοτε και τώρα): https://www.facebook.com/media/set/?set=a.427804384101.226818.660439101&l=3d11aff07f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου