Από τον Ο Φιλελεύθερος
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ώρες διανύει η Ελλάδα. Οι Ελλαδίτες βιώνουν, ενδεχομένως, την πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας τους. Η χώρα βρίσκεται αιχμάλωτη στους δανειστές και τους επόπτες της, εκείνους δηλαδή που κρατούν στα χέρια τους την τύχη της χώρας. Πώς και γιατί έφθασε η Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση, είναι γνωστό σε όλους. Ευθύνες υπάρχουν και θα πρέπει να αναζητηθούν. Μεγάλος ένοχος είναι το πολιτικό σύστημα, το οποίο με τη διαχείριση που έκανε, με γνώμονα πάντα τη λογική της πελατειακής πρακτικής, οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Το παρασιτικό πολιτικό σύστημα, που αφήνει έντονα τα αποτυπώματά του στο ελλαδικό κράτος, καλείται ουσιαστικά να διαχειριστεί τη βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα και να τη βοηθήσει να εξέλθει από αυτήν. Μπορούν να πράξουν τούτο; Μάλλον όχι, γιατί δεν μπορούν να ξεπεράσουν πρακτικές και λογικές που συντηρούν ένα μίζερο πολιτικό τοπίο. Ένα τοπίο, που δυστυχώς επηρεάζει δραματικά τη χώρα.
Σήμερατη χώρα χωρίζει μια λεπτή κλωστή από τη χρεοκοπία. Λόγω αυτής της κατάστασης, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με το πιστόλι στον κρόταφο. Σήμερα, η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Αυτοί οι άνθρωποι τελικά «θα πληρώσουν τη νύμφη», με τα νέα μέτρα και τις νέες δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους προς την τρόικα. Είναι προφανές πως αναζητούνται συναινέσεις. Αυτές οι συναινέσεις, θα είναι επώδυνες, γιατί επώδυνα είναι τα μέτρα που προτείνονται με βάση τις οδηγίες των τροϊκανών. Η Ελλάδαχρειάζεται μια νέα πορεία, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ένα νέο συμβόλαιο των πολιτών με τους πολιτικούς, με στόχο μια νέα πορεία για τη χώρα. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, πρέπει -υποδεικνύουν οι ειδικοί- να γίνουν θυσίες. Το βάρος, όμως, δεν μπορεί να πέσει μόνο στους ώμους των ασθενέστερων τάξεων, ούτε σε βάρος των νέων ανθρώπων.
Η συναίνεσηπου επιδιώκεται, πρέπει να δίνει και διεξόδους. Να προσφέρει λύσεις. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν είναι λύση η διαμόρφωση ενός πλαισίου, που ουσιαστικά θα είναι μικρής πνοής, που θα είναι περιορισμένων αντοχών και προοπτικών. Επιβάλλεται η χάραξη μιας στρατηγικής που να στοχεύει στη διαμόρφωση νέων δεδομένων για την Ελλάδα, με στόχο την έξοδο από το σημερινό παρατεταμένο αδιέξοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου