Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ποια διάσωση; Μόνο χρεοκωπία βλέπει το Spiegel "Να τελειώνουμε με την φαρσοκωμωδία"

«Σταματήστε με τη διάσωση φάρσα της Ελλάδας».
Με αυτό τον τίτλο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί, στην ηλεκτρονική του έκδοση, άρθρο σχετικά με τις εξελίξεις στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Ένα άρθρο καταπέλτης κατά των Ευρωπαίων ηγετών που ακόμα προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα αντί να παραδεχθούν την αποτυχία τους και να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει, ή να της χορηγήσουν ένα "σχέδιο Μάρσαλ".

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά πως είτε με τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την Ελλάδα, είτε με την τοποθέτηση ενός υπέρ Επιτρόπου αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας, ο παραλογισμός των Ευρωπαίων για το μέλλον της Ελλάδας έχει αυξηθεί. Και είναι καιρός να τελειώσει αυτή φαρσοκωμωδία εδώ.

«Δυο χρόνια μετά το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη από πριν. Το χρέος αυξάνει διαρκώς, η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Κάτι πρέπει να έχει πάει στραβά με αυτή τη διάσωση» γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό Der Spiegel.

Η πολιτική του «καρότου και του μαστιγίου» απέτυχε.

Το περιοδικό υποστηρίζει πως μετά από διαρκή τελεσίγραφα εκ μέρους των ηγετών της ευρωζώνης και μετά από συνεχή παράλογα μέτρα λιτότητας και την κωλυσιεργία που παρατηρείται για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI, γίνεται περισσότερο κι από φανερό πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα. Απλώς καθυστερούν την πτώχευση και επιβάλουν στους Έλληνες πολίτες νέα δυσβάσταχτα μέτρα.

Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό η πιο τίμια λύση για όλους θα ήταν μια επίσημη χρεοκοπία, γράφοντας παράλληλα πως η Μέρκελ κατάφερε να μετατρέψει ένα ολόκληρο έθνος σε εχθρό της Γερμανίας χωρίς τελικά να αποκομίσει τίποτα. «Θα ήταν μια κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη για όλη την Ευρώπη καθώς ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες που θα είχε η ελληνική χρεοκοπία για άλλα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Αλλά τουλάχιστον θα είναι μια έντιμη λύση» υπογραμμίζει το Spiegel, προσθέτοντας πως «μόνο ένα σχέδιο Μάρσαλ θα είχε πραγματικό νόημα στη διάσωση της Ελλάδας, κάτι που φυσικά θα επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των Γερμανών, να πληρώσουν δηλαδή την Ελλάδα. Αλλά θα ήταν η μόνη λύση με πραγματικό νόημα. Η χρηματοδότηση θα ήταν περιορισμένη και θα βοηθούσε πραγματικά τους Έλληνες».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου