Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ Την Δευτέρα 13/2 η δημοσιοποίηση του β' γύρου αδειοδότησης



Λευκωσία: Στις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Β' γύρο αδειοδότησης των υπόλοιπων 12 τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ολοκληρώθηκε η μετάφραση του σχετικού κειμένου και ότι η ανακοίνωση προωθείται προς δημοσίευση την επόμενη εβδομάδα και έχει δοθεί μια ενδεικτική ημερομηνία για τις 13 Φεβρουαρίου, ''ότι ανακοινώνεται πλέον επίσημα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ η έναρξη του Β΄' γύρου αδειοδότησης''.


Όπως είπε η κ. Αντωνιάδου, στην ανακοίνωση θα αναφέρεται ότι όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες περιθώριο από την ημέρα δημοσίευσης στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για άδεια έρευνα και εκμετάλλευσης σε οποιοδήποτε ή οποιαδήποτε από τα 12 τεμάχια τα οποία αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος σε αυτό το Β' γύρο αδειοδότησης.

''Αυτός ο β' γύρος αδειοδότησης είναι ανοικτή πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς οποιεσδήποτε εταιρείες ή οντότητες ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για έρευνα και εκμετάλλευση'' πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εμπορίου, τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα κριθούν αυτές οι εταιρείες δημοσιεύονται μαζί με την ανακοίνωση και αφορούν την τεχνική επάρκεια των εταιρειών, ή των οντοτήτων, την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους και σίγουρα την οικονομική πρόταση προς το κράτος αναφορικά με το ενδιαφέρον τους για αδειοδότηση.

Διευκρίνισε πως στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά σε σχετικό άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, όπως και αναφορά στην σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που δίνει το δικαίωμα σε ένα κράτος να μην προχωρήσει τελικά σε αδειοδότηση αν κρίνει ότι οι συνθήκες ή το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί δεν ευνοεί το κράτος, προσθέτοντας ότι γίνεται επίσης ένδειξη ότι το κράτος θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης σε μία περίοδο έξι μηνών μετά την πάροδο των πρώτων 90 ημερών.

Εξάλλου, ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα γίνει η έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η κ. Αντωνιάδου, αφού είπε ότι σίγουρα η ΑΗΚ έχει δεσμεύσεις για χρήση φυσικού αερίου μέχρι το 2015, πρόσθεσε πως ''απ' ότι την άλλη όσον αφορά τη χρήση του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στην Κύπρο με βάση τα πρώτα χρονοδιαγράμματα που έχει παρουσιάσει η εταιρεία Noble φαίνεται ότι είναι οριακή η πιθανότητα επίτευξης αυτού του στόχου''.

''Είναι οριακή. Αρα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω για να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε αν πράγματι πρέπει να περιμένουμε την έλευση του δικού μας φυσικού αερίου για προμήθεια της ΑΗΚ ή αν εξ ανάγκης θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες ούτως ώστε να προμηθευτεί η ΑΗΚ με φυσικό αέριο από πριν'', τόνισε.

Παράλληλα, μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου, Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε ότι η τελευταία μελέτη του αναπτυξιακού προγράμματος της Αρχής βασίστηκε σε ημερομηνία έλευσης του φυσικού αερίου την 1η Ιανουαρίου του 2014.

''Η χρήση φθηνού φυσικού αερίου αντί υγρών καυσίμων θα έχει μεγάλο όφελος για την οικονομία του τόπου και επομένως η ταχεία έλευση επιβάλλεται και θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα με συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς'', είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού ''ο καθορισμός εφικτής ημερομηνίας έλευσης φυσικού αερίου με την μόνιμη αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για τις περαιτέρω ενέργειες της ΑΗΚ όσον αφορά στην ανάγκη για εφαρμογή ενδιάμεσης λύσης και στην περαιτέρω ανάπτυξης του συστήματος παραγωγής''.

Είπε τέλος ότι ''σε περίπτωση που η έλευση φυσικού αερίου μέσω της ανάπτυξης της απαιτούμενης υποδομής για αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου του τεμαχίου 12 καθυστερεί σε βαθμό που να αιτιολογείται η εφαρμογή ενδιάμεσης λύσης, για εφτά με δέκα χρόνια, η ΑΗΚ είναι έτοιμη όταν της δοθεί η εντολή από το κράτος να προχωρήσει τάχιστα στην εξεύρεση προμηθευτή φυσικού αερίου για τις ανάγκες της μέσω διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου με στόχο τη μείωση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής''.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου