Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Διαβάστε όλα τα κείμενα του νέου μνημονίου

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Ρομποτής από το real.gr

Kατατέθηκαν, αργά χθες το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων καθώς και τα κείμενα του μνημονίου που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα των δανειστών.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από τρία άρθρα. Eνα για το PSI, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα τρίτο που εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμοκαι τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.


Μολονότι, η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει με εφαρμοστικούς νόμους μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες με εφαρμοστικούς νόμους το κείμενο του μνημονίου προαναγγέλει το σύνολο των θυσιών που καλούνται να κάνουν οι Ελληνες πολίτες μέχρι τουλάχιστον το 2015 σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Προβλέπει τις μειώσεις στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, την άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, το μαχαίρι στις συντάξεις(επικουρικές αλλά και κύριες), τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2012 αλλά και τη μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 μέχρι το 2015.

Παράλληλα προαναγγέλει τη λήψη νέων, σκληρών μέτρων μέχρι τον Ιούνιο του 2012 μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι περικοπές 10% στα ειδικά μισθολόγια(στρατιωτικών, γιατρών, δικαστικών κλπ), οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 καθώς και περικοπές στο εφάπαξ. Σκληρά μέτρα, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, περιλαμβάνονται και στο νέο φορολογικό που θα πρέπει να έχει εγκριθεί έως τον Ιούνιο. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.

Στο αγγλικό δίκαιο τα ομόλογα

Στη σύμβαση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EΤΧΣ ή EFSF) από τη μία πλευρά και της ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος από την άλλη αναφέρεται ρητά οτι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν για να ολοκληρωθεί το PSI θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. «Η παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο. Τα Μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου» αναφέρει το κείμενο.

Τέλος στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται οτι για να ολοκληρωθεί η σύμβαση και να προχωρήσει το «κούρεμα» των ομολόγων η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τα μέτρα του μνημονίου.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ  

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ PSI

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 1)

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 2)

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 1)

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 2)

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ EUROGROUP/ΚΟΜΙΣΙΟΝ/EKT ΚΑΙ ΔΝΤ 1

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ EUROGROUP/ΚΟΜΙΣΙΟΝ/EKT ΚΑΙ ΔΝΤ 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου