Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Διασώζουν την Ελλάδα ή τους επενδυτές και το ευρώ; Θυσία στον βωμό των επενδυτικών συμφερόντων η Ελλάδα. Σε άρθρο του BBC τίθεται το ερώτημα μήπως τελικά δεν πρόκειται για διάσωση της χώρας και των πολιτών

Με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να εκτιμούν πως έχουν εκπληρώσει αυτά που είχαν ζητηθεί μετά την επίτευξη της συμφωνίας, το Eurogroup ήρθε να φέρει έναν ακόμα όρο στο τραπέζι.
Αυτό που ζητείται πλέον είναι να υποσχεθούν, με αίμα όπως διερωτάται η Stephanie Flanders του BBC, ότι θα τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα βγάλει η κάλπη στις επερχόμενες εκλογές.
Επισημαίνοντας πως οι διεθνείς διασώσεις είναι πάντοτε πολύ οδυνηρές, υπογραμμίζει πως η υποταγή των Ελλήνων αρχίζει να φαίνεται ακραία ακόμα και αν, όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι ηγέτες των χωρών που το έχουν ζήσει, δεν πρέπει να δανείζεσαι περισσότερα από αυτά που μπορείς να αντεπεξέλθεις ή να φτάνεις στο σημείο να χάνεις την εμπιστοσύνη των αγορών.

Με τη Γερμανία να έχει απογοητευτεί από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται στην Ελλάδα τα κεφάλαια διάσωσης, επισημαίνει ότι έχει φτάσει στο σημείο να θέλει να αποκεφαλίσει τον μέσο Έλληνα.
Υπενθυμίζοντας τη γερμανική πρόταση για τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, διερωτάται αν τελικά πρόκειται για διάσωση της Ελλάδας ή των διεθνών επενδυτών και του ευρώ.
"Ποιος ακριβώς διασώζεται τελικά", είναι το ερώτημα που θέτει για να συμπληρώσει πως αυτό αποτελεί ένα γνωστό "θέμα" στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Σε μία παραδοσιακή διάσωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτό που συμβαίνει είναι τα χρήματα που δίνονται σε μία χώρα να φεύγουν αναπόφευκτα μέσα από τα χέρια της για να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις ενώ δίνει αγώνα για να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών.
Για αυτόν τον λόγο, όπως εξηγεί, είναι πάντα δυσάρεστο για τη χώρα, καθώς τα χρήματα προωθούνται στους επενδυτές παρά στις χήρες και τα ορφανά. Στην ελληνική κρίση όμως είναι όλα πιο ακραία, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τους Έλληνες να γίνονται μέρα τη μέρα ολοένα και πιο πολύπλοκα.
"Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες θα χάσουν από το προτεινόμενο κούρεμα του χρέους, αλλά θα χάσουν ακόμα περισσότερα από μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας", υπογραμμίζει.
Ομοίως, συνεχίζει, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να σκεφτούν πως η ζωή θα ήταν πιο εύκολη μετά από μια ελληνική χρεοκοπία.
Σε αυτό το σημείο, όπως σημειώνει, ορισμένοι "σοφοί" των χρηματοπιστωτικών αγορών θα πρότειναν στους Ευρωπαίους να σκεφτούν πολύ καλά τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας προτού δείξουν στη χώρα την πόρτα της εξόδου.
Εκτιμώντας ότι μπορεί να μην ξεσπάσει "κόλαση" σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει όπως πιθανότατα θα γινόταν εάν αυτό συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, σημειώνει ότι είναι πιο εύκολο και οικονομικό να κρατήσουν την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα θα περάσει πολύ δύσκολα σε περίπτωση που έρθει μια άτακτη χρεοκοπία, αλλά πάλι, καταλήγει, η ζωή που καλούνται να επιλέξουν οι Έλληνες θα είναι επίσης άσχημη...

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου