Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Nέοι όροι από το Eurogroup

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου από το real.gr

Την εκπλήρωση δύο νέων όρων, μιας μακροπρόθεσμης δέσμευσης και υποδεικνύοντας εμμέσως τον χρόνο των εκλογών, βάζουν οι υπουργοί του eurogroup ως προϋπόθεση για να λάβουν σύντομα την απόφαση για το νέο ελληνικό δάνειο, παρατείνοντας στην πράξη το θρίλερ ως το βράδυ της Δευτέρας.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του οργάνου των 17 του ευρώ, αναφέρει πως «είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες για τους συγκεκριμένους μηχανισμούς ενίσχυσης της παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος και της διασφάλισης ότι δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους».

Τότε και μόνο τότε οι 17 θα δώσουν το πράσινο φως για τη διάσωση της χώρας καταλήγει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ: «Στη βάση των στοιχείων που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και όσων προστέθηκαν και αναφέρθηκαν παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου». Προσέθεσε μάλιστα ότι και «η τρόικα οριστικοποίησε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».

Οι όροι του Eurogroup

• Αυστηρή επιτροπεία
• Kλειστό ταμείο για το νέο δάνειο
• Εκπλήρωση των «πρότερων δράσεων» σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα
• Αναβολή των εκλογών!

Όπως έγινε γνωστό οι επιπλέον όροι επιβλήθηκαν ύστερα από παρέμβαση των Γερμανών, των Αυστριακών, των Ολλανδών και των Φιλανδών, δηλαδή των χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση εξηγούν ότι η φράση περί «διασφάλισης ότι δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους» παραπέμπει ευθέως στο γερμανικό σχέδιο για τη δημιουργία κλειστού λογαριασμού .

Ήδη από την συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης οι 17 υπουργοί είχαν δηλώσει πως εξετάζουν σοβαρά το ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης η πρόταση τελικά “πέρασε” και ως εκ τούτου εξουσιοδοτείται η ομάδα εργασίας και η Κομισιόν να διευθετήσουν τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες έως τη Δευτέρα.

Σε σχέση με την ισχυροποίηση της εποπτείας και πάλι η Κομισιόν, δηλαδή ο επίτροπος Ρεν, καλείται τη Δευτέρα στο τακτικό eurgroup να παρουσιάσει στα κράτη μέλη πως θα την εφαρμόσει επί του εδάφους. Σε γενικές γραμμές η αρμόδια γενική διεύθυνση έχει καταρτίσει ένα πλάνο που θα μπορούσε να είναι επιχειρησιακό τάχιστα.

Τα δύο αυτά στοιχεία προσωποποιούν την μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων στην ικανότητα και τη βούληση της ελληνική πλευράς να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα σε όλη του τη διάρκεια. Πηγή της Κομισιόν αιτιολογώντας τις αντιλήψεις των εταίρων ανέφερε πως «παρά την καλή αρχή στο δεύτερο μισό του 2010, το 2011 υπήρξε ομολογουμένως μια χαμένη χρονιά, ενώ και μέσα στο 2012 δεν έχουν γίνει και πολλά για να κλείσει το κενό».

Ικανοποίηση για τις επιστολές, αλλά ξεχάστε τις εκλογές

«Ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος επιτεύχθηκε από χθες... λάβαμε τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι ηγέτες των δύο κομμάτων της κυβέρνησης της Ελλάδας», αναφέρει ο πρόεδρος του Εurogroup στη γραπτή ανακοίνωση. Eπί της ουσίας οι επιστολές ήταν επαρκέστατες για τους θεσμούς και τους εταίρους, όμως κανείς σήμερα δεν μπορεί να προδικάσει ότι μετά τις ενδεχόμενες εκλογές οι δανειστές θα έχουν να κάνουν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Στην πράξη αυτό που επεσήμαναν οι 16 υπουργοί στον Ευ. Βενιζένο ήταν το «εμείς βλέπουμε στην καρέκλα του συμβουλίου την επιγραφή Ελλάδα και όχι τον τίτλο κάποιου κόμματος».

Αυτήν την επισήμανση σημαίνει πως οι δανειστές θα πρέπει να είναι σίγουροι πως το κράτος έχει συνέχεια και η στάση πληρωμών, η έξοδος από το ευρώ και η αθέτηση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές δεν θα αποτελέσει στο μέλλον κρατική επιλογή. Οι 16 του ευρώ θέλουν να γνωρίζουν αν “οι επόμενοι” όποιοι κι αν είναι θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν την εφαρμογή του προγράμματος: «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Ελλάδα την επιλογή του take the money and run», έλεγε σε ομήγυρη δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες πηγή του Συμβουλίου.

Για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα οι εταίροι έχουν δύο στρατηγικές επιλογές

Να απαιτήσουν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να μην πάνε σε εκλογές μέχρι να μπουν τα πράγματα σε μια σχετική τάξη, άρα μόνο μετά την εφαρμογή όλων των prior action - κατά συνέπεια το νωρίτερο Σεπτέμβρη, να αναβάλουν την απόφαση για το μισό πακέτο για μετά τις ενδεχόμενες εκλογές των Απρίλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα ανυπέρβλητα θεσμικά και τεχνικά προβλήματα. Ειδικά στη δεύτερη πηγές τις Κομισιόν υποστηρίζουν πως θα «καταδικάσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο swap και ως εκ τούτου θα ανοίξει το δρόμο προς την συνολική χρεοκοπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου