Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ελπίδες από τη διπλωματία Στη Δαμασκό ο Κόφι Ανάν με αίτημα την άμεση κατάπαυση του πυρός


Ο Κόφι Ανάν ανέλαβε διπλωματική πρωτοβουλία με απόφαση του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.


Δαμασκός: Κρίσιμες από κάθε άποψη αναμένεται να είναι οι συνομιλίες που θα έχει το Σάββατο στη Δαμασκό ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Προτεραιότητα για τον Γκανέζο διπλωμάτη είναι να πείσει τον Σύρο πρόεδρο να σταματήσει τις επιθέσεις.

Η αιματοχυσία όμως συνεχίζεται στη Χομς και άλλες πόλεις. Την Παρασκευή οι συριακές δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον θέσεων που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, σκοτώνοντας 50 άμαχους.

Σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, άλλοι δέκα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Στρατού, αποσκίστησαν.
Επωφελούμενο από την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να μιλήσει με μια φωνή για τη Συρία, το καθεστώς της Δαμασκού έστειλε δυνάμεις του στρατού να πλήξουν βάσεις των αντικαθεστωτικών κυρίως στην Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, τη Χομς και τη Χάμα στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην πιο αιματηρή επιχείρηση, 24 πολίτες σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ. Στη Χομς, 16 άμαχοι σκοτώθηκαν εκ των οποίων 10 όταν επλήγησαν από οβίδα και ρουκέτες και τρείς από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

Τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν στη Χάμα και ένας στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών.

Όπως κάθε Παρασκευή μετά τις 15 Μαρτίου του 2011, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους.

Στο Χαλέπι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κινητοποίηση εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Πάντως, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να κρατούν ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με το πρόεδρο Ασαντ.

«Η πολιτική εξουσία στη Συρία δεν ανήκει ούτε στο Κοινοβούλιο, ούτε σε Υπουργικό Συμβούλιο, είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ενός είδους οικογένειας της μαφίας» δήλωσε στον Τύπο τις πρώτες πρωινές ώρες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Αν το καθεστώς Ασαντ «μοιάζει με μια οικογένεια της μαφίας, τότε ποιός είναι ο νονός;» ρώτησε ένας δημοσιογράφος.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Ασαντ είναι ο πρόεδρος της χώρας και συνεπώς είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος των βιαιοτήτων που μαίνονται και που έχουν προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 8.500 ανθρώπων από τα μέσα Μαρτίου του 2011

» Το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή η οικογένεια είναι να παραδώσει την εξουσία» κατέληξε.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
 
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου