Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Με μαοϊκά ποσοστά η εκλογή Βενιζέλου

Με... μαοϊκά ποσοστά, αλλά και υπόνοιες στελεχών για «διάτρητη» διαδικασία εκλογής, αναδείχθηκε χθες πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σήμερα αναμένεται η επίσημη «τελετή παράδοσης – παραλαβής» του κόμματος, αλλά και η παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Με καταγεγραμμένο το 75,91% των εκλογικών κέντρων λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε το 97,33%, με τις εκτιμήσεις ως εκείνη την ώρα για τον αριθμό των ψηφισάντων συνολικά να αγγίζουν τις 240.000. Ειδικότερα, στους 180.714 ψηφισάντες, τον κ. Βενιζέλο είχαν επιλέξει οι 175.887, ενώ υπήρχαν ακόμα 3653 λευκά και 1174 άκυρα ψηφοδέλτια. Τα συνολικά αποτελέσματα πάντως αναμένονται σήμερα. Και ενώ η Ιπποκράτους μιλούσε για ικανοποίηση από την «αναπάντεχη προσέλευση», την οποία προσδιόριζε στο 30-35% της ανάλογης διαδικασίας το 2007, μέλη, φίλοι, αλλά και στελέχη του κόμματος κατήγγειλαν «ανορθόδοξες μεθόδους» στη διαδικασία ψηφοφορίας.


Από νωρίς το μεσημέρι ακόμα, δεν ήταν λίγοι όσοι σχολίαζαν με σκωπτικό τρόπο την απουσία φακέλου, καθώς επέτρεπε να ξεχωρίζουν τα λευκά από τα ψηφοδέλτια με... γράμματα που έπεφταν στις διάφανες κάλπες, αλλά και το γεγονός ότι δεν κοβόταν απόδειξη συνδρομής, για τα δύο ευρώ που κατέβαλε κάθε ψηφοφόρος. Άλλοι πάλι κατήγγειλαν την απουσία λευκών ψηφοδελτίων σε πολλές περιοχές (π.χ. Νάουσα, Μεσσηνία), την καθυστέρηση μέχρι να πάνε σε άλλες, την ασυμμετρία στο σχήμα τους κάπου, αλλά και την απουσία online συστήματος, ή ακόμα και φαινόμενα πίεσης κατά πολιτών να μην πάνε στο παραβάν, αφού... δεν χρειαζόταν, καθώς υπήρχε ένας μόνο υποψήφιος.

Δεν έλειψαν μάλιστα και οι επώνυμες καταγγελίες, με τον παραλίγο υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος Στέφανο Τζουμάκα να μιλά σε ανακοίνωσή του για «πρωτοφανή και εκτεταμένη νοθεία σε πανελλήνια κλίμακα, με κύριες κατευθύνσεις την παραβίαση της αρχής της μυστικότητας και την αλλοίωση του αποτελέσματος». Έθιγε μάλιστα και ο ίδιος την απουσία λευκών ψηφοδελτίων και φακέλων, καθώς και την μη τήρηση ονομαστικού καταλόγου συνδρομών «για να μπορεί να ‘φουσκωθεί’ εκ των υστέρων το αποτέλεσμα», όπως έλεγε, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική παρακμή».

Σήμερα η παραίτηση Βενιζέλου από την κυβέρνηση

Ο κ. Βενιζέλος πάντως, στη δήλωσή του λίγο αφού έκλεισαν οι κάλπες, έκανε λόγο για «εντυπωσιακή συμμετοχή» που αποδεικνύει πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», όπως είπε, αλλάζοντας πια το σύνθημά του, που από «αρχίζουμε», μετέτρεψε σε «αρχίσαμε»... Έδωσε έτσι και τον τόνο του τι αναμένεται από σήμερα, οπότε και θα δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στο κόμμα άμεσα. Ήδη για σήμερα, προγραμματίζεται η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στις 12 και με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στη μία το μεσημέρι, με τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υποβάλει εκτός μεγάλου απροόπτου την παραίτησή του από την κυβέρνηση. Αμέσως μετά, θα έχει συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Ιπποκράτους, από τον οποίο θα παραλάβει και τυπικά το κόμμα, ενώ δεν αποκλείεται αύριο να συγκαλέσει και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να απευθυνθεί για πρώτη φορά από τη θέση του προέδρου στους βουλευτές. Χθες πάντως, στη δήλωσή του έκανε λόγο για «επανίδρυση» της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες, αλλά και για «άσκηση πολιτικής και οργανωτικής ετοιμότητας». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους πολίτες που τον εξέλεξαν και τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ παραδέχθηκε πως υπήρξαν λάθη και «προανήγγειλε» ουσιαστικά την επιστροφή κάποιων εκ των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Επιστροφή διαγραφέντων (;)

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κίνησή τους να προσέλθουν στις «πράσινες» κάλπες χθες, ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή τους στελέχη όπως η ανεξαρτητοποιηθείσα Μιλένα Αποστολάκη και οι διαγραφείσες Βάσω Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Χρύσα Αράπογλου. Το ίδιο έκαναν οι κ.κ. Θεόδωρος Παραστατίδης και Χρήστος Κατσούρας (που φημολογείτο ότι θα επεδίωκαν συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά), ο Θωμάς Ρομπόπουλος, ο Γιώργος Λιάνης (που πάντως ξεκαθάρισε στο real.gr ότι δεν ενδιαφέρεται να πολιτευθεί), ο Δημήτρης Βαρβαρίγος, ο Αλέκος Αθανασιάδης, ο Αργύρης Λαφαζάνης, ο Παύλος Στασινός κ.α. Στις κάλπες έσπευσαν ακόμα ιστορικά στελέχη όπως ο Κώστας Λαλιώτης και πρώην υπουργοί όπως ο Χρίστος Βερελής, όχι όμως και οι ...»προαναγγελθέντες» σχεδόν Γιώργος Φλωρίδης, Αλέκος Παπαδόπουλος και Έκτωρ Νασιώκας.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου