Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Κύπρος:Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί Μόνιμη απειλή το μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Λευκωσία: Μια μικρή βλάβη στα κατεχόμενα, σε σπασμένο μονωτήρα του δικτύου υψηλής τάσης, προκάλεσε το χάος που έζησε την Τετάρτη επί πέντε ώρες ολόκληρη σχεδόν η ελεύθερη Κύπρος με τη διακοπή ηλεκτρισμού. Ο σπασμένος μονωτήρας δεν επέτρεπε στον «βρόμικο ηλεκτρισμό» (δηλαδή τα ηλεκτρικά απόβλητα) του δικτύου της ΑΗΚ, να διοχετεύεται στο δίκτυο των κατεχομένων, όπως ήταν η συμφωνία.

Ο γενικός διακόπτης της σύνδεσης «έπεσε» για λόγους ασφαλείας κι αυτός ο «βρόμικος ηλεκτρισμός» διοχετεύτηκε αυτόματα στο Σταθμό Δεκέλειας και προκάλεσε ντόμινο καταρρευσης.


Λόγω της καταστροφής των μονάδων του Βασιλικού την 11η Ιουλίου, η ΑΗΚ δεν είχε πού να μεταφέρει αυτό τον ηλεκτρισμό γι’ αυτό κι έγινε συμφωνία να μεταφέρεται στα κατεχόμενα που μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν. Χθες στις 4.39 τα ξημερώματα, η ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν η χαμηλότερη δυνατή, οπότε ο «βρόμικος ηλεκτρισμός» ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Όμως η γραμμή με τα κατεχόμενα έπεσε, οι μεγάλες βιομηχανίες ήταν κλειστές, η προστασία στη Δεκέλεια δεν λειτούργησε και επήλθε το πεντάωρο μπλακ άουτ. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί. Ακόμα περισσότερο επειδή εισηγήσεις του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς για επιπλέον εξοπλισμό, που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος από τεχνικά προβλήματα όπως αυτό, χωρίς εξάρτηση από τα κατεχόμενα, δεν υλοποιήθηκαν λόγω κόστους, που θα μεταφερόταν επίσης στους καταναλωτές.

Δηλώσεις του διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς

Ύστερα από σύσκεψη της Ομάδας Ενεργειακής Κρίσης και συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Εμπορίου, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Αρχής Ηλεκτρισμού ο διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς, Χρήστος Χριστοδουλίδης, είπε ότι τα ακριβή αίτια ακόμη διερευνώνται.

Είπε επίσης ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημερώθηκαν αναλυτικά για το τι ακριβώς συνέβη χθες αποκλείοντας το πρόβλημα που προέκυψε να σχετίζεται με θέματα επάρκειας του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται επί 24ωρου βάσεως και όλα είναι υπό έλεγχο, εκτός και αν προκύψει οτιδήποτε άλλο.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου