Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Σαφές μήνυμα Λευκωσία - Αθήνα λένε «όχι» σε τετραμερή ή πενταμερή

Λευκωσία: Εκτός συζητήσεως θέτουν Λευκωσία και Αθήνα την όποια αλλαγή της διαδικασίας στο Κυπριακό και κυρίως τις όποιες προσπάθειες ή κινήσεις για να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις είτε σε τετραμερή είτε σε πενταμερή. Η εδώ παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμου έδωσε την ευκαιρία στις δύο κυβερνήσεις να στείλουν σαφή μηνύματα πρωτίστως προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της 19ης Απριλίου και της «ετυμηγορίας Ντάουνερ» επί της πορείας των συνομιλιών.
Τα όσα κατέθεσε χθες από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων  κ. Παπαδήμος εκτιμάται ότι αποτελούν μεταφορά και των θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Όλα αυτά τα σχήματα, δηλαδή τετραμερής ή πενταμερής ή ακόμα και άλλες μέθοδοι που προωθεί η Τουρκία, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό απορρίπτονται γιατί «στην πραγματικότητα αγνοούν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το δεύτερο μήνυμα που στέλνουν Λευκωσία και Αθήνα είναι πως δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού εάν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί οι εσωτερικές πτυχές στις οποίες περιλαμβάνονται το εδαφικό, το περιουσιακό και το ζήτημα των εποίκων.

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει πάντως την τακτική των επικρίσεων κατά του Προέδρου Χριστόφια τον οποίο κατηγορεί ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού. Με κάθε αφορμή τόσο ο Έρογλου όσο και άλλα όργανα του κατοχικού καθεστώτος προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις εις βάρος της ε/κ πλευράς. Κινήσεις όχι άσχετες με την επικείμενη έκθεση Ντάουνερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου