Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Προς πρόωρες κάλπες η χώρα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τα κόμματα να επιχειρούν κατ’ ουσίαν να χρεώσουν το ένα το άλλο τυχόν πρόωρες κάλπες, οι οποίες δείχνουν να έρχονται όλο και πιο κοντά. Ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε αυθημερόν χθες τη διερευνητική εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Χαρακτηριστικό της έλλειψης διάθεσης για ουσιαστική προσπάθεια εξάντλησης των πιθανοτήτων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας είναι πως οι συναντήσεις του αρχηγού της ΝΔ με Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη κράτησαν ελάχιστο χρόνο, ενώ Πάνος Καμμένος και Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκαν και να συναντηθούν μαζί του. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι πως στη διάρκεια των συναντήσεων δεν έγινε κατ’ ουσίαν συζήτηση ούτε καν για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, γεγονός που επίσης αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν το μυαλό τους στραμμένο στις επόμενες κάλπες που θα διεξαχθούν 10 ή - το πιθανότερο - 17 Ιουνίου.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατορθώσει να συγκροτήσει κυβέρνηση, γεγονός που δεν φαντάζει το πιθανότερο, και με δεδομένο ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν διαθέτει τις δυνατότητες να το πράξει αφού οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλά και το πολιτικό κλίμα δεν συνηγορούν σε μια τέτοια προοπτική, το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα συγκαλέσει αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύσκεψη που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο και στην οποία θα εξαντληθούν και οι τελευταίες πιθανότητες για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των ειδικών δικαστηρίων και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Με τι διλήμματα;

Τα ερωτήματα που επικρατούν είναι αν προκύψουν τελικά οι επαναληπτικές εκλογές, που κατά τα λοιπά δεν επιθυμεί κανείς, με τι διλήμματα θα βαδίσουν προς τις κάλπες Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Πολύ περισσότερο που τόσο η αυτοδυναμία της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, αποδοκιμάστηκαν σφοδρότατα από τον ελληνικό λαό. Ερώτημα βεβαίως είναι αν στο διάστημα αυτό οι δανειστές αρχίσουν εκ νέου τις πιέσεις, όπως και το αν η ακυβερνησία που θα προβάλλουν Συγγρού και Ιπποκράτους επικρατήσει των απαντήσεων που έδωσε ο ελληνικός λαός στις κάλπες της 6ης Μαΐου. Σε τυχόν επαναληπτικές κάλπες, άλλωστε, θα κριθεί πιθανότατα και το μέλλον κάποιων αρχηγών ή και των ίδιων των κομμάτων τους, ενώ η αμφισβήτηση ίσως ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Το ίδιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, τον αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών, καθώς αν δεν διαχειριστεί σωστά την μεγάλη του επιτυχία, μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου