Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κάλεσμα Σαμαρά για Κεντροδεξιό Μέτωπο-Εμφανίζονται αρνητικοί Καρατζαφέρης Ντόρα Μάνος

Έκκληση για πανστρατιά στον ελληνικό λαό αλλά και σε όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς εντός και εκτός Βουλής απηύθηνε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να τροποποιηθεί η οικονομική πολιτική.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Εκετελεστικής Γραμματείας του κόμματος ο κ. Σαμαράς είπε ότι "πριν τις εκλογές προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αποτρέψουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την κυβερνητική σταθερότητα".


Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το βράδυ των εκλογών μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής που να οδηγήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι ενώ εκείνος είναι διατεθειμένος να δώσει ακόμη και ψήφο ανοχής ωστόσο "ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κάτι τέτοιο". Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης που πρότεινε ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ και ότι υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στην Ευρώπη που επιδιώκουν να βγάλουν την Ελλάδα εκτός και δηλώσεις σαν αυτή παίζουν αυτό το παιχνίδι. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι "είναι άλλο η συμφωνημένη τροποποίηση κάποιων όρων της σύμβασης και άλλο η μονομερής καταγγελία που οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή".

"Ελπίζω ότι μέχρι το απόγευμα που θα συναντηθούμε ο κ. Τσίπρας θα συνέλθει" επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε :"Αν δεν το κάνει (σσ αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) τότε σημαίνει ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα αντιευρωπαϊκό μέτωπο. Η ΝΔ είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας, θα εγυηθούμε την ευρωπαϊκή πορεία και την τροποποίηση της οικονομικής πολιτικής. Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή ούτε να διαλυθεί η χώρα ούτε να βγούμε από την Ευρώπη".

Ο κ.Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός ευρύτερου κεντροδεξιού μετώπου και πρόσθεσε: "Καλώ όλους τους πολίτες να συστρατευθούν ώστε να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα δεκαετιών, καλώ όλες τις δυνάμες της κεντροδεξιάς εντός και εκτός Βουλής να πάρουν μέρος, πέρα από προσωπικές διαφορές και μικροκομματικούς ανταγωνισμούς".

Πολύδωρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για "αραβική άνοιξη" 
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ συζητήθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται την επομένη των εκλογών. Στην συνεδρίαση δεν έγινε αποτίμηση του αποτελέσματος ή οποιαδήποτε νύξη περί ευθυνών, ούτε για τις οργανωτικές αδυναμίες του κόμματος ενόψει της ενδεχόμενης νέας εκλογικής αναμέτρησης, ενώ "δίχασε" η πρόταση του προέδρου του κόμματος για συστράτευση των κεντροδεξιών κομμάτων.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμφώνησε με την γραμμή του προέδρου και με τους όρους που έχει θέσει για στήριξη κυβέρνησης του κ. Τσίπρα με την εκτίμηση ότι έτσι θα αποκαλυφθεί η ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πάρει πίσω τις ακρότητες περί υπογραφών. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους και συμφώνησε με την πρόταση για πανστρατιά της κεντροδεξιάς.

Ο έτερος αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Δήμας ανέλυσε τις πέντε προτάσεις του κ. Τσίπρα καταλήγοντας στο ότι αυτά που λέει είναι ανέφικτα ενώ υποστήριξε ότι σε άλλα θέματα όπως οι συντάξεις, η πρόταση της ΝΔ για αποκατάσταση των χαμηλότερων συντάξεων είναι πιο προωθημένη.

Ο κ. Βύρων Πολύδωρας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο αραβικής άνοιξης που έχει ξεκινήσει από το 2008, αυτό το σχέδιο είναι που υλοποιεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι σε αυτό αναφερόταν τότε όταν είχε μιλήσει για “ασύμμετρες απειλές”. Υποστήριξε ακόμη ότι το διακύβευμα δεν είναι Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο αλλά η ευρωπαϊκή τάξη της χώρας και δυστυχώς ο αστικός κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Πολύδωρας και Πανοζάχος σημείωσαν ότι η διεύρυνση σε πρόσωπα που δεν έχουν κοινωνικό εκτόπισμα και αντιστοιχίες δεν έχει να προσφέρει τίποτε πέρα από μία εικόνα που κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέξει.

Ακόμη, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι δεν αντιλαμβάνεται την κεντροδεξιά "σαν ομοσπονδία και αμφικτυονία προσώπων, αλλά ως σαφή πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα", προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση "θα υπάρξει εντύπωση ότι μιλάμε και πάλι για μια συμφωνία κορυφής μεταξύ προσώπων".

Διεργασίες για την συγκρότηση "Ευρωπαϊκού Κεντροδεξιού Μετώπου"
Η δήλωση με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα βρει απεναντί του "το Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Μέτωπο", επισημοποίησε τις διεργασίες για την συγκρότηση ενός κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων.

Λόγω της εκλογικής επίδοσης της ΝΔ, που ήταν κατώτερη των προσδοκιών της ηγεσίας του κόμματος, και της αποτυχίας να περάσουν το όριο του 3% άλλα κόμματα της δεξιάς "πολυκατοικίας" όπως το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δράση του Στέφανου Μάνου, οι πολιτικοί που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί βρίσκονται σε επικοινωνία επιχειρώντας να βρουν κοινή συνισταμένη.Σύμφωνα με ηγετικές πηγές στο ΛΑΟΣ και στη ΔΗΣΥ, τόσο ο κ. Καρατζαφέρης, όσο και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζονται αρνητικοί στην πρόταση για συγκρότηση κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων. Την ίδια ώρα στην πρόταση αυτή λέει "όχι" ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος φαίνεται πως βλέπει πιο εφικτή την σύμπραξη με Ντόρα παρά με ΝΔ.

Παράλληλα με τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να δημιουργήσει ένα αντιευρωπαϊκό αριστερό μέτωπο, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να αντιπαραθέσει το “κεντροδεξιό ευρωπαικό τόξο”. Το τόξο αυτό θα προκύψει με άνοιγμα στις εκτός ΝΔ και εκτός βουλής κεντροδεξιές δυνάμεις, την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον κ. Στέφανο Μάνο και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Φυσικά όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν κάθε λόγο να θέλουν νέες εκλογές προκειμένου να μπουν στην Βουλή μέσα από μία συνεργασία με τη ΝΔ και μάλιστα με λίστα.

Ηδη έχει γίνει επικοινωνία ανθρώπων κοντά στην ηγεσία της ΝΔ με την κυρία Μπακογιάννη και τους κυρίους Μάνο και Καρατζαφέρη προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Εάν η συγκρότηση του Κεντροδεξιού Μετώπου προχωρήσει, ενώ ενδέχεται να αυξήσει το 18,7%, υπάρχει ο κίνδυνος να υποστεί απώλειες η ΝΔ από τους οπαδούς της λαϊκής δεξιάς που θα θεωρήσουν ότι η ΝΔ αποκτά φιλομνημονιακό και νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα.

Εκτός του μετώπου είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αφού ο πρόεδρός του ξεκαθάρισε από την πρώτη ημέρα των διερευνητικών εντολών ότι “δεν συνεργάζομαι με δοσίλογους”.

Το τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά στον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έπειτα από περίπου 20 χρόνια (με αφορμή το θάνατο της Μαρίκας Μητσοτάκη) που είχαν να μιλήσουν λένε οι παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ μόνο τυχαίο δεν είναι.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η διαρροή από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ότι “πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η ακυβερνησία και να προκύψει κυβέρνηση”. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών φιλελεύθεροι, μεσαιοχωρίτες και καραμανλικής προέλευσης. Στο εσωκομματικό τοπίο οι ίδιοι παράγοντες λένε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά αφού άλλωστε δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Με την λύση αυτή του "Κεντροδεξιού Μετώπου", ο κεντροδεξιός χώρος λένε στη ΝΔ ότι “συμπεριφέρεται σαν υπεύθυνη δύναμη και αφετέρου κερδίζει τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυγκροτηθεί”. Φυσικά η κυβερνητική λύση θα βασίζεται σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει επαναδιαπραγμάτευση και χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Το ευρύτερο οικονομικό σύστημα αλλά και διεθνείς παράγοντες φαίνεται ότι συμφωνούν σε μία τέτοια μετριοπαθή λύση και απεύχονται τις εκλογές.

Ο "πρωινός καφές" της ΝΔ
Πρωινό καφέ με στελέχη του κόμματος θα πίνει από αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς. Στην πρωινή καθημερινή σύσκεψη θα μετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος κ.κ. Σταύρος Δημάς και Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο σύμβουλος του προέδρου κ. Δημήτρης Σταμάτης. Από την σύνθεση του πρωινού καφέ απουσιάζουν οι δύο στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος κ. Γιώργος Μουρούτης και ο πλέον κοντινός και επί παντός επιστητού σύμβουλος κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. 
 
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου