Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Schaeuble: Δεν μπορούμε να σας κρατήσουμε με το ζόρι στο ευρώ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την εξουσία να αναγκάσει την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Εάν οι πολίτες της Ελλάδας δεν θέλουν να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα, δεν υπάρχει τρόπος να τους υποχρεώσει η ΕΕ να μείνουν. Αυτή είναι μια απόφαση της Ελλάδας», δήλωσε ο Schaeuble.

Δήλωσε ακόμη ότι εάν οι Έλληνες θέλουν το ευρώ, «τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε συμφωνήσει».


Απέρριψε ακόμη το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση των όρων διάσωσης, ρισκάρει να προκαλέσει «καταστροφική αβεβαιότητα» στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Merkel: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkekl, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν τις συμφωνίες και τους κανονισμούς του ενιαίου νομίσματος.

"Εμείς στην Ευρωζώνη πρέπει να επιμείνουμε στους κανόνες και συμφωνίες", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα μετά τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Jansa.

Τα σχόλια της φαίνεται να απευθύνονται κυρίως στην Ελλάδα, σχολιάζει το Dow Jones Newswires, προσθέτοντας ότι στην Αθήνα ορισμένα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν τις συμφωνίες με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Westerwelle: Ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Το επακόλουθο των ελληνικών εκλογών είναι ανησυχητικό, αλλά η χώρα πρέπει να το τακτοποιήσει αυτό μόνη της και η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ευαισθησία στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle.

«Η ανησυχία μου αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή. Χθες μίλησα με Έλληνα υπουργό, άκουσα πόσο σοβαρή θεωρείται η κατάσταση και στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε μιλώντας σε συμπόσιο που διοργανώθηκε από το γερμανικό δίκτυο WDR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει τι πρόκειται να συμβεί εάν ακυρώσει τις συμφωνίες τις οποίες έχει κάνει, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε στον ελληνικό λαό προς ποια κατεύθυνση πρέπει να οδηγήσουν τις συζητήσεις για έναν συνασπισμό», δήλωσε ο Westerwelle.

Πρόσθεσε ακόμη πως μετά από τις εκλογές και στη Γαλλία, τόσο η Γερμανία όσο και η γείτονάς της προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Ευρώπης από κοινού.


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου