Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Κάρελ Ντε Χουχτ: «Η αρχή του τέλους...»

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου από το real.gr

Τελικά τι από τα δύο συμβαίνει; Προετοιμάζεται η Κομισιόν ή όχι για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ; Η απάντηση είναι στις λεπτομέρειες. Ένας Ευρωπαίος Επίτροπος, που παρίσταται και συμμετέχει πάντα στα κολέγια των Επιτρόπων λέει ρητά και κατηγορηματικά δύο πράγματα:


1) Δεν μας αρέσει καθόλου...

2) Αλλά παίρνουμε τα μέτρα μας

«Eνάμιση χρόνο πριν υπήρχε ίσως ο κίνδυνος ενός ντόμινο, αλλά σήμερα υπάρχουν τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και εντός των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσίες που επεξεργάζονται σενάρια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει».

Όποιος το πρωί της Παρασκευής αγόρασε στη Φλάνδρα την ειδική έκδοση της εφημερίδας De Standaard, μπορούσε να διαβάσει (στα ολλανδικά - τη μητρική γλώσσα) τον Επιτρόπο Κάρελ Ντε Χούχτ να μιλάει για όλο το δραματικό παρασκήνιο της ελληνικής υπόθεσης, την απελπισία του ελληνικού λαού, το δημοψηφισματικό χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών και την ορατή πια πιθανότητα αποχώρησης των Ελλήνων από τη νομισματική Ένωση.

Ο Κάρελ Ντε Χούχτ, πολύ έμπειρος, πολύ ευρωπαϊστής και πολύ διπλωμάτης, από μια χώρα που ξέρει τι θα πει συμβιβασμός και λειτουργική σύνθεση αντιθέτων (το Βέλγιο) λέει έξω από τα δόντια ότι : «το παιχνίδι του τέλους (ο τελικός) έχει τώρα ξεκινήσει και πως θα λήξει δε το γνωρίζω». Η φράση από τα ολλανδικά θα μπορούσε αν αποδοθεί ως «η τελευταία πράξη του δράματος».

Είναι παραπάνω από προφανές ότι ο Βέλγος Επίτροπος προειδοποιεί τους συμπατριώτες του και το κάνει μετά λόγου γνώσεως.

Σε κάποιο σημείο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης στη De Standaard αποκαλύπτει, αυτός πρώτος από τους συναδέλφους του στο κολέγιο κάτι που πηγές και κύκλοι της Κομισιόν λένε από την περασμένη Τετάρτη: η Κομισιόν προετοιμάζει μελέτες, που συντάσσει εξειδικευμένο προσωπικό για την αποτύπωση του κόστους μιας εξόδου της Ελλάδας. Την είδηση αυτή πρώτο μετέδωσε το Real.gr στο ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων την περασμένη Τετάρτη.

Οι διαψεύσεις από τα επίσημα χείλη των αρμοδίων ήταν πολύ προσεκτικές. Οι διαψεύσεις αφορούσαν ότι η Κομισιόν προετοιμάζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δηλαδή ότι προσπαθεί να τη διώξει. Αυτό ήταν το νόημα των δηλώσεων Ρεν, όταν ρωτήθηκε χθες, του Ολιβιέ Μπαγί (εκπρόσωπος Μπαρόζο) και όσων άλλων. Ουδείς όμως στις Βρυξέλλες διέψευσε την ύπαρξη και λειτουργία των ομάδων εργασίας - πως να το κάνει άλλωστε όταν όλα αυτά υπάρχουν στα πρακτικά του κολεγίου των επιτρόπων από τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Κατά τα λοιπά ο Βέλγος επίτροπος, όντως αναφέρει τις προσωπικές του απόψεις για τις επιπτώσεις της εξόδου για την ίδια την Ελλάδα, το κόστος για το Βέλγιο και την Ευρώπη, το φαινόμενο Ντόμινο και την επικοινωνιακή στρατηγική των πιέσεων που επέλεξαν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο της αντίθετης ψήφου. Προειδοποιεί για την καταστροφή και τον πόνο που θα φέρει μια αποχώρηση της Ελλάδας και για το πως τα μέτρα ούτε τότε δε θα αποφευχθούν. Αν φυσικά στην Ελλάδα επικρατήσει η ανευθυνότητα.

Αν υπάρχει ένα σημείο που συντάσσεται απόλυτα με τον Μπαρόζο είναι αυτό περί κανόνων. Ο Κάρελ Ντε Χούχτ, ξεκαθαρίζει ότι έχει δοθεί αρκετή αλληλεγγύη, το χρέος ήδη μειώθηκε με παρέμβαση της ΕΕ και σε τελική ανάλυση εθελοτυφλούν όσοι νομίζουν ότι η Ευρώπη μετά τις εκλογές «θα σκύψει το κεφάλι» (θα υποκλιθεί) και θα τους κάνει το χατίρι: «εγώ δε θα το έκανα», επισημαίνει. Το τελευταίο ίσως και να είναι προσωπική του άποψη, όπως είπε κάποιος εκπρόσωπος, τα υπόλοιπα και η ουσία όμως όχι.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Κάρελ Ντε Χούχτ στην De Standaard


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου