Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ιρλανδός o νέος επικεφαλής των δανειστών στην Ελλάδα Ο Τόμσεν φεύγει, ο Φλάναγκαν έρχεται...

Ένας τεχνοκράτης ήπιων τόνων φαίνεται ότι συμφώνησε να αναλάβει επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα και να καταλάβει τη θέση του «πολύ» Πολ Τόμσεν.

Πρόκειται για τον Ιρλανδό (αντίθετα στις φήμες, που ήθελαν το νέο επικεφαλής της Τρόικας στην Ελλάδα να είναι Αιθίοπας) Μαρκ Φλάναγκαν, ο οποίος ήδη εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Διεύθυνση του ΔΝΤ.  Ο κ. Τόμσεν δεν αποστρατεύεται, αλλά θα έχει την υψηλή εποπτεία του όλου εγχειρήματος που ονομάζεται Ελλάδα, αν και σε λίγους μήνες συνταξιοδοτείται.


Μπορεί ο Ιρλανδός να είναι περισσότερο τεχνοκράτης από τον κ. Τόμσεν, όμως τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να ξεφύγει από την ήδη αποφασισμένη γραμμή της τρόικας. 

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φλάναγκαν σε συνέδριο για την πορεία των τριών κρατών της Ευρωζώνης που τελούν υπό εποπτεία της τρόικας, η Ελλάδα πρέπει έως το 2012 να μειώσει επιπλέον τους μισθούς (μοναδιαίο κόστος εργασίας) κατά 15% έως το 2015, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.  

Πρόκειται για το μέτρο που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ακόμη και εντός της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θεωρείται ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Φλάναγκαν, μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κυβέρνησης ήταν η μείωση των τιμών (της ακρίβειας). «Είναι αξιοσημείωτο πως μετά από πέντε χρόνια μεγάλης ύφεσης η Ελλάδα δεν έχει δει καθόλου
αποπληθωρισμό» ανέφερε ο νέος επιτηρητής, δείχνοντας το στόχο για μείωση τιμών κατά 1% περίπου στο τέλος του 2011 και το αποτέλεσμα που ήταν πληθωρισμός περί το 2%. Και ως «φάρμακο» η τρόικα επιμένει στην πολλαπλάσια
μείωση των μισθών..

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου