Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Πτώση 6% το Μάιο-ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 2 ετών για τον Dow

Dow12.393,45-26,41 -0,21%  



  Nasdaq2.827,34-10,02 -0,35%  

Η Wall Street χθες
Αξιοσημείωτες απώλειες, με ευρωπαϊκή "σφραγίδα" κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο το μήνα Μάιο, οπότε οι βασικοί δείκτες απώλεσαν περισσότερο από το 6% της αξίας τους.

Τη μηνιαία πτώση διεύρυναν οι απώλειες της Πέμπτης, με το μπαράζ των αρνητικών στοιχείων από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας να επιδρά αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία. Οι φήμες πως το ΔΝΤ καταστρώνει σχέδια για πιθανή διάσωση της Ισπανίας -παρά την άμεση διάψευσή τους- κατάφεραν να συγκρατήσουν εν μέρει την πτωτική τάση.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 26,40 μονάδες (-0,21%) κλείνοντας στις 12.393,40 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα έχασε 6,2%. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 10,00 μονάδων (-0,35%) και έκλεισε στις 2.827,30 μονάδες, ενώ για το μήνα Μάιο εμφάνισε απώλειες 7,2%. O S&P 500 σημείωσε πτώση 2,90 μονάδων (-0,23%) κλείνοντας στις 1.310,30 μονάδες. Από τις αρχές Μαΐου έχασε 6,3%. Ο Μάιος αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας των τελευταίων δύο ετών για τους Dow και Nasdaq.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America Corp κλείνοντας στα 7,35 δολάρια με άνοδο 0,15 δολ. ή σε ποσοστό 2,08%. Ακολούθησαν η Walt Disney με κέρδη 1,13% και κλείσιμο στα 45,71 δολάρια και η Travelers Companies Inc, η οποία έκλεισε στα 62,50 δολάρια με άνοδο 0,99%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Caterpillar (-2,84%), η Exxon Mobil (-1,45%) και η Intel (-1,11%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 11,11% στα 1,28 δολάρια.

Από νωρίς οι μετοχές παρουσίαζαν πτωτικές τάσεις στον απόηχο των όχι και τόσο ενθαρρυντικών στοιχείων για τις νέες αιτήσεις ανεργίας αλλά και τις θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, άνοδο κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σε υψηλό πέντε μηνών την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 10 χιλ. στις 383 χιλ. καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 373 χιλ. από 370 χιλ.

Χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας ADP για τις θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Ειδικότερα, προστέθηκαν συνολικά 133.000 θέσεις εργασίας το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση κατά 150.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στο αρνητικό κλίμα συνδράμουν τα ενδιάμεσα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ καθώς έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε περισσότερο απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί το πρώτο τρίμηνο καθώς τα αρχικά στοιχεία για την κατανάλωση –την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας– και τα αποθέματα αναθεωρήθηκαν καθοδικά.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το α΄ τρίμηνο όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Στην αρχική του έκθεση πριν από ένα μήνα το υπουργείο είχε ανακοινώσει αύξηση 2,2% του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο.

Η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε αισθητά από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 όταν είχε παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Στο μεταξύ, πτώση για τρίτο συνεχή μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 σημείωσε ο δείκτης Chicago PMI το Μάιο για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες από 56,2 μονάδες τον Απρίλιο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 56 μονάδες. Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας.

Πνοή αισιοδοξίας στη διάρκεια των συναλλαγών έδωσαν οι φήμες πως το ΔΝΤ ετοιμάζει εφεδρικό σχέδιο για τη διάσωση της Ισπανίας σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Gerry Rice τόνισε ότι δεν υπάρχουν στα σκαριά τέτοια σχέδια.

"Η δημοσιοποίηση της ιστορίας του ΔΝΤ για το εφεδρικό σχέδιο πυροδότησε την ανοδική κίνηση", καθώς η πίεση στις μετοχές αμβλύνθηκε παράλληλα με το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συναλλαγών", σχολιάζει ο Tom Donino, ένας από τους επικεφαλής συναλλαγών της First New York Securities. 
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου